Zweden dankzij Granqvist met drie punten richting Duitsland

Zweden heeft maandag Zuid-Korea verslagen in Groep F op het WK. Aanvoerder Andreas Granqvist groeide uit tot de matchwinner in aanloop naar het tweede groepsduel met het puntloze Duitsland (1-0).

Het eerste kwartier had Zuid-Korea de overhand, maar het elftal van Shin Tae-Yong stichtte nauwelijks gevaar. Daarna nam Zweden het initiatief over, onder aanvoering van captain Andreas Granqvist. De verdediger, die in het verleden bij FC Groningen speelde, was zelfs gevaarlijk voor het vijandelijke doel na een combinatie met Marcus Berg. De spits, die bij Groningen en PSV speelde, vormde een aanvalsduo met voormalig PSV'er Ola Toivonen.

De kans voor Granqvist was de voorbode voor de grootste mogelijkheid van de eerste helft, uit het enige schot op doel voor rust. In de twintigste minuut dook Berg vogelvrij op voor de neus van doelman Hyun-Woo Cho, die knap redding bracht op de inzet van dichtbij.

Zuid-Korea kreeg kort na de ontsnapping een tegenvaller te verwerken, toen linksback Joo-Ho Park noodgedwongen vervangen moest worden door Min-Woo Kim. Toch hielden de Aziaten stand in de eerste helft. Ze werden zelf even dreigend na een razendsnelle uitbraak van sterspeler Heung-min Son en zagen Toivonen tevergeefs een strafschop proberen te versieren na een duel met aanvoerder Young-Gwon Kim.

De wedstrijd stond bol van de harde duels.

Na rust ging Zweden op dezelfde voet verder, terwijl er steeds meer felle duels werden uitgevochten. De ploeg van bondscoach Janne Andersson waarschuwde Zuid-Korea met een schot vanaf de rand van het strafschopgebied van Emil Forsberg en kopballen van Viktor Claesson en Toivonen.

In de 65ste minuut was Zweden succesvol. Scheidsrechter Joel Aguilar gaf een strafschop op advies van videoscheidsrechter Mauro Vigliano na contact tussen Kim Min-Woo en Claesson. Aanvoerder Granqvist liep langzaam aan en schoot koel raak. Dat was het 26ste doelpunt van het WK, de veertiende uit een standaardsituatie.

Na de openingstreffer maakte Zweden de wedstrijd vakkundig dood, mede met een aantal verdedigende wissels. Zo ging Toivonen naar de kant en kwam onder anderen middenvelder Oscar Hiljemark (voorheen PSV) in het veld. Zuid-Korea drong lange tijd tevergeefs aan, maar kreeg in de blessuretijd een zeldzame mogelijkheid op de gelijkmaker: Red Bull Salzburg-aanvaller Hee-Chan Hwang kopte in kansrijke positie naast. Dat zorgde voor late paniek bij Zweden, dat desondanks stand hield.

Door de minimale zege is Zweden gedeeld koploper met Mexico in Groep F. Mexico versloeg regerend wereldkampioen Duitsland zondag met 0-1 door een doelpunt van PSV'er Hirving Lozano. Zaterdag speelt Die Mannschaft vanaf 20.00 uur tegen Zweden, op zondag treffen Zuid-Korea en Mexico (aftrap 17.00 uur) elkaar.

Benieuwd naar meer statistieken van alle WK-wedstrijden? Bekijk onze speciale WK-pagina.