Zwaarbevochten zege FC Groningen bij machteloos AZ

AZ heeft de uitstekende start van 2013 geen vervolg gegeven in eigen huis tegen FC Groningen. De ploeg uit Alkmaar verloor met 1-0 van de Groningers en leed daardoor zijn eerste nederlaag van het jaar. Eerder wonnen de Alkmaarders met ruime cijfers de competitiewedstrijden van Vitesse en VVV-Venlo (beiden 4-1 winst). En deze week maakten ze korte metten met FC Den Bosch (5-0 winst, KNVB-beker).

In het thuisduel met de Trots van het Noorden begon de ploeg van trainer Gertjan Verbeek voortvarend. Er stonden nog geen vijf minuten op de klok toen Jozy Altidore een grote kans op de openingstreffer kreeg. De Amerikaanse topschutter van AZ miste echter voor een leeg doel nadat Groningen-doelman Marco Bizot daarvoor mistastte.

Na deze grote kans ging de thuisspelende ploeg nadrukkelijk op zoek naar de eerste treffer van de wedstrijd, waarbij het indirect veel ruimte weggaf aan Groningen. Die ruimte werd na 27 minuten spelen afgestraft door de ploeg van Robert Maaskant. Andraz Kirm (foto) maakte gebruik van het misverstand tussen Etiënne Reijnen en Nick Viergever en zette zijn ploeg vervolgens knap op voorsprong.

Na de rust hetzelfde spelbeeld: AZ veelal in balbezit en op zoek naar een treffer, terwijl de bezoekers er geregeld gevaarlijk uitkwamen in het duel waar scheidsrechter Dennis Higler twee keer de rode kaart trok. De eerste was voor de oefenmeester van Groningen vanwege commentaar op de leiding.

De tweede rode kaart werd voorgehouden aan Viktor Elm. De middenvelder van AZ zette zijn tackle op Michael de Leeuw te laat in, waarop de Zweed vroegtijdig de kleedkamer op mocht zoeken. Na het wegsturen van Elm bleef AZ de wedstrijd domineren, maar zonder resultaat.

FC Groningen stijgt door deze winstpartij naar de twaalfde plaats in de Eredivisie. Het elftal bezet die positie met 23 punten uit 21 wedstrijden. AZ staat na deze wedstrijd op plaats tien met een punt meer dan de Groningers.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.