Zorgen om hitte tijdens Afrika Cup, mogelijk vier drinkpauzes per duel

Reacties

De mondiale spelersvakbond FIFPro heeft zorgen geuit over de gezondheid van spelers tijdens het toernooi om de Afrika Cup. De extreme hitte in gastland Egypte kan voor grote problemen zorgen. FIFPro oppert nu voor het uitstellen van wedstrijden en extra drinkpauzes.

Zorgen om hitte tijdens Afrika Cup, mogelijk vier drinkpauzes per duel

Vooral de groepswedstrijden die om 16.30 uur lokale tijd worden gespeeld zijn risicovol. Donderdag was het rond die tijd namelijk 39 graden Celsius. Volgende week wordt er nog warmer weer verwacht in Egypte. 'We verwachten dat de hitte en luchtvochtigheid tijdens het toernooi een grote uitdaging zal vormen voor de spelers', schrijft FIFPro.

Mocht de nood echt hoog zijn, moeten wedstrijden kunnen worden uitgesteld tot later in de avond. 'We maken ons vooral zorgen over zeven groepsduels die om 16.30 uur beginnen in Alexandrië, Caïro en Suez. We begrijpen dat de organisatie rekening heeft gehouden met de wens van de rechtenhouders van de televisie-uitzendingen, maar de gezondheid en veiligheid van de spelers staat bovenaan.'

De weersvoorspelling voor Caïro.
De weersvoorspelling voor Caïro.

De Afrikaanse voetbalbond heeft drinkpauzes van drie minuten gepland in minuut 30 en 75 van iedere wedstrijd, zoals de richtlijnen van de FIFA dat voorschrijven. FIFPro adviseert om nog verder te gaan als de temperatuur extreme hoogtes bereikt. 'We hebben in onze brief aan de voetbalbond geopperd voor twee extra drinkpauzes in minuut 15 en 60.'

Gastland Egypte trapt het toernooi vrijdagavond af met een wedstrijd tegen Zimbabwe in Caïro. De aftrap is om 22.00 uur Nederlandse tijd. De verwachting is dat het dan rond de 29 graden is in de hoofdstad van Egypte.

Egypte
Egypte
1 - 0
Zimbabwe
Zimbabwe
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.