Zonder te juichen schiet Podolski Duitsland langs Polen

Lukas Podolski hielp Duitsland aan de eerste zege op een EK-eindronde sinds de gewonnen finale van 1996. De spits scoorde tweemaal tegen Polen, maar durfde niet te juichen.

De 2-0 overwinning kwam de Duitsers toe. Die Mannschaft was vooral in de eerste helft zeer sterk. Bondscoach Joachim Löw zag zijn spelers de Polen onder grote druk zetten en een handvol kansen creëren. Na een ongelooflijke misser van Mario Gomez in de vierde minuut (hij miste voor open doel) was het in de twintigste minuut wél raak.

Gomez gaf een steekpass op Miroslav Klose, die aan buitenspel ontsnapte en de bal breed speelde op de vrijstaande Podolski. Met zijn linker schoot de Poolse Duitser de bal in het doel. Juichen deed hij niet, aangezien hij van Poolse komaf is, net als Klose. 1-0 voor Duitsland Na de sterke eerste helft had Duitsland het na rust moeilijk met de Polen. De ploeg van Leo Beenhakker kreeg steeds meer grip op de wedstrijd, mede dankzij een sterke invalbeurt van Roger Guerreiro.

Maar Polen slaagde er niet in om Jens Lehmann in het nauw te drijven. Die was alleen in de eerste minuut echt in gevaar geweest toen Jacek Krzynowek vanaf zestien meter vrij mocht uithalen, maar naast het doel mikte. De Polen probeerden het wel, maar de meeste pogingen belandden naast het Duitse doel.

De beste kansen waren voor Duitsland. Zo moest doelman Artur Boruc halverwege de tweede helft knap redden op een uithaal van Michael Ballack. In de 72ste minuut was de keeper van Celtic kansloos toen Podolski vanaf twaalf meter met een schitterende volley knullig verdedigen van Pawel Golanski afstrafte. Hoe fraai de treffer ook was, de aanvaller van Bayern München weigerde ook deze goal te vieren.