Zo dichtbij, maar toch zo ver weg: kwajongen Haaland is nog (lang?) geen Uwe Seeler

Reacties

Dankzij zijn geweldige eerste maanden bij Borussia Dortmund kan Erling Braut Haaland vooralsnog gelijke tred houden met Hamburger SV- en Bundesliga-legende Uwe Seeler. Maar lukt hem dat ook op de lange termijn? In speelronde 8 van de Bundesliga kan de Noor dit weekend in ieder geval een volgende stapje zetten, ondanks een corona-schrikmoment.

Zo dichtbij, maar toch zo ver weg: kwajongen Haaland is nog (lang?) geen Uwe Seeler
© Pro Shots
Hertha BSC
Hertha BSC
2 - 5
Borussia Dortmund
Borussia Dortmund

In de rechtstreekse tv-uitzending is net teruggeschakeld naar de studio van CBS Sports, waardoor kijkers meekrijgen hoe Liverpool-legende Jamie Carragher zich theatraal voorover laat vallen op de tafel. In zijn begeleidende uitroep ('Oh, Jesus Christ!'') klinken totaal ongeloof en onbedaarlijke pret door. Naast hem zit voormalig Manchester City-verdediger Micah Richards, die als analyticus sowieso al bekendstaat om zijn bulderende lach. 'Ik wist even niet waar dit heen ging!', kraait hij van plezier. En terwijl Roberto Martínez (de bondscoach van België is de derde gast aan tafel) wat schaapachtig lacht, doet presentatrice Kate Abdo een onderkoelde constatering. 'Nou, dit is een van de vreemdste interviews die we ooit hebben gezien na een Champions League-wedstrijd. Wil iemand dit misschien een tweede keer horen...?'

Een paar seconden eerder stond Erling Braut Haaland voor de camera. Hij had zojuist twee keer gescoord in de  Champions League-wedstrijd op bezoek bij Club Brugge, een wedstrijd die zijn Borussia Dortmund met 0-3 had gewonnen. Een beste prestatie, maar zoals we van de Noor gewend zijn, bespreekt hij zijn eigen glansrol gort- en gortdroog. Of hij blij was met zijn goals? 'Ja, het was een goede avond, drie belangrijke punten.' Waarom BVB precies had gewonnen? 'We moesten laten zien dat we de betere ploeg waren, en dat hebben we gedaan, denk ik. Nogmaals: een goede en belangrijke zege.' En of het toeval is dat hij tegen Belgische tegenstanders al zes keer heeft gescoord? 'Het gaat goed tegen Belgische teams.'

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

De tv-interviews van Haaland doen altijd een beetje denken aan vroeger, op school, als de druktemaker van de klas en plein public een standje kreeg van de leraar. Een ongehoorzame kwajongen die moet uitleggen waarom hij zo zit te klieren, zich daardoor een beetje opgelaten voelt, maar het desondanks best een beetje tof vindt dat hij alsnog wat bijdehante antwoorden weet te fabriceren. Zo komt Haaland voor een camera vaak over, als hij grijnzend om zich heenkijkt en dondersgoed weet dat hij de boel (op een geinige manier, dat wel) aan het ontregelen is.

Maar goed, de CBS-studio werd die avond natuurlijk niet afgebroken omdat de antwoorden van Haaland zo hilarisch waren. Nee, het was de afsluitende vraag van de interviewer die voor dolle pret zorgde. 'Slaap je vanavond in je eentje?' Nauwelijks van zijn stuk gebracht, antwoordt Haaland: 'Ehm, ja.' De vervolgvraag maakt eveneens weinig indruk op hem. 'Je neemt geen vriendinnetje mee naar huis? Je hebt immers geen hattrick gescoord.' Haaland: 'Nee, dat klopt.' Wat ze in de studio op dat moment nog niet wisten, en Haaland zich misschien ook even niet realiseerde, was dat die vragen verwezen naar een eerder interview van de spits in Dagbladet, een Noorse krant. 'Ik slaap met de wedstrijdballen die ik na mijn hattricks heb gekregen. Daar voel ik me goed bij, ik kijk er elke dag naar, dat zijn mijn vriendinnetjes.'

© Pro Shots

Voor Haaland staat de teller vooralsnog op één hattrick in het shirt van Dortmund. Op bezoek bij FC Augsburg maakte hij zijn debuut door in de 56ste minuut in te vallen, drie minuten later was het voor het eerst raak, in de 79ste minuut stonden er drie treffers achter zijn naam. In de twee daaropvolgende duels was hij telkens goed voor een dubbelslag, daarna maake hij er eentje. Dit seizoen is hij vooralsnog iets minder productief gestart, maar met zes goals in zes duels doet Haaland het nog altijd heel behoorlijk.

Ongekend record
Na zijn 21 allereerste Bundesliga-wedstrijden heeft Haaland er al negentien in liggen. Ter vergelijking: dat is er slechts één minder dan de legende Uwe Seeler, begin jaren 60. Voor de volledigheid: de HSV-grootheid presteerde dat pas in het seizoen 1963/64, op 27-jarige leeftijd, omdat toen de Bundesliga pas werd opgericht. Haaland is nog maar twintig. Met zijn tweeklapper tegen Club Brugge staat hij na elf CL-wedstrijden bovendien op veertien treffers. Een ongekend record: nog nooit bereikte iemand dat aantal in zó weinig wedstrijden.

Het zijn duizelingwekkende cijfers, waardoor Dortmund eerder deze week opgelucht ademhaalde. Haaland was met de nationale ploeg van Noorwegen op pad, toen daar plotseling een speler positief testte op het coronavirus. Eigenlijk moesten alle meegereisde spelers daarop een tijdje in quarantaine, maar die maatregel werd teruggedraaid. 'Na zijn terugkeer is hij uitgebreid bevraagd', zo hebben de gezondheidsautoriteiten van Dortmund laten weten. 'Daaruit bleek dat hij niet in Categorie 1 valt, en dat hij dus niet in direct contact is geweest met de besmette speler. En dus hoeft hij niet in quarantaine.'

Dortmund kan - kortom - opgelucht ademhalen. Als de ploeg zaterdagavond (aftrap om 20.30 uur) op bezoek gaat Hertha BSC, zal Haaland er vermoedelijk gewoon bij zijn. Op jacht naar nog meer doelpunten, op jacht naar een plek in de Bundesliga-historie. En op jacht naar Seeler? Nou... Hoewel hij de iconische ex-spits nu enigszins kan bijbenen, moet Haaland nog flink aan de bak om de nu 84-jarige Seeler ook op de lange termijn te evenaren. Seeler kwam tot 404 competitiegoals in 476 duels. Het lijken onhaalbare cijfers, maar met Haaland weet je maar nooit.

Speelronde 8 in de Bundesliga:


Za 21 nov. 2020

Zo 22 nov. 2020

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.