Zo bijzonder is het dat twee KKD-clubs in de halve finale van de KNVB-beker staan

Reacties

Met SC Cambuur en FC Groningen plaatsten zich deze week twee clubs uit de Keuken Kampioen Divisie voor de halve finale van de strijd om de KNVB-beker. Dat is opvallend, maar niet de eerste keer in de geschiedenis van het toernooi.

Zo bijzonder is het dat twee KKD-clubs in de halve finale van de KNVB-beker staan

Cambuur rekende woensdag in eigen huis af met Vitesse. Ook Groningen gooide een Eredivisie-club uit het toernooi. In De Euroborg viel voor Fortuna Sittard het doek na penalty's. De laatste keer dat twee eerstedivisionisten de halve finale bereikten, was in het seizoen 1985/86. Toen stuntten ADO Den Haag en RBC Roosendaal. De Brabanders haalden zelfs de finale. Die ging door doelpunten van John Bosman (2) en Sonny Silooy met 3-0 verloren tegen Ajax.

Het is niet ondenkbaar dat dit seizoen opnieuw een KKD-ploeg het tot de finale schopt. Loot FC Groningen zaterdag tegen Cambuur, dan is dat scenario een feit. De laatste keer dat een ploeg van het tweede niveau zich mocht melden voor de eindstrijd, was in het seizoen 1993/94. Dat was NEC. De Nijmegenaren gingen in de Kuip met 2-1 onderuit tegen Feyenoord.

Europees ticket
Hoe zit het dan met het Europese ticket? Wint Cambuur of Groningen de beker, dan gaat die club naar de groepsfase van de Europa League. Eindigen als verliezend finalist is niet genoeg. Normaal gesproken meldt de winnaar van de KNVB-beker zich volgend seizoen in de groepsfase van Europa League. Heeft de cuphouder via de competitie een 'beter' Europees ticket in handen, dan schuift het ticket op in de Eredivisie. 

Niet alleen een KKD-ploeg, zelfs een amateurvereniging kan Europa in. Dan moet wel aan de voorwaarden van de UEFA worden voldaan. Voor VI PRO ging Simon Zwartkruis in gesprek met Jan Dirk van der Zee (52), directeur amateurvoetbal van de KNVB.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.