'Zielloos' Sparta laat goud glippen: 'Ik kan het gewoon niet begrijpen'

Sparta Rotterdam wilde er zaterdag met een derde zege op rij een feestweek van maken, maar Heracles Almelo werkte daar niet aan mee en verraste op Het Kasteel (1-2). Een flinke teleurstelling voor Sparta-coach Jeroen Rijsdijk, die zich vooral opwond over de tweede helft van zijn ploeg.

Sparta Rotterdam
1 - 2
Heracles Almelo

Na de 4-0 overwinning op Fortuna Sittard en de 1-4 zege op Vitesse ging Sparta zaterdag met een 1-0 voorsprong aan de thee tegen Heracles. Er was geen vuiltje aan de lucht voor de nummer negen van de Eredivisie, maar toch ging het nog mis. 'Het is echt superfrustrerend', kookte Rijsdijk na afloop. 'Zonder goed te spelen hadden we de wedstrijd onder controle – Heracles heeft voor rust nul keer op doel geschoten. Maar hoe wij na rust uit de startblokken komen…'

'Ik kan het gewoon niet begrijpen', vervolgde Rijsdijk. 'Ik vond het zielloos. Vier keer balverlies in twee minuten tijd, een vrije trap tegen, we staan half te slapen en hij zit erin. Dan nóg is er niks aan de hand, maar dan krijgen we een counter tegen, laten we ons foppen en krijg je de 1-2 om de oren. Je had goud in handen, dat laat je zo uit je handen glippen. Dit was een totaal onnodige nederlaag, maar wel een die we volledig aan onszelf te wijten hebben.'

Het is niet zo dat Sparta kans op kans om zeep heeft geholpen. De thuisploeg was simpelweg ook niet in goede doen tegen Heracles. Daar was Rijsdijk het mee eens. 'Het is ook wel logisch dat ploegen als Sparta en Heracles, die het niet gewend zijn om drie wedstrijden in een week te spelen, hier moeite mee hebben', vond de trainer. 'Beide ploegen waren niet zo goed in de intensiteit, maar in de tweede helft waren we echt veel te passief. De vorige twee wedstrijden hebben we goed voetbal laten zien en goede goals gemaakt. Daar heb ik vandaag niks van teruggezien.'

'Dat je een keer verliest, dat kan, maar de manier waarop… Dit was gewoon niet het Sparta van de afgelopen vijf, zes wedstrijden', aldus Rijsdijk. 'Aan het begin van de week hebben we ingezet op zeven tot negen punten, dan is het gewoon hartstikke balen dat het er zes zijn geworden. En nogmaals: het was totaal onnodig. Er is in onze jacht op deelname aan de play-offs nog niks verloren vandaag, maar je had het jezelf wel veel makkelijker kunnen maken. Nu moeten we even in de wacht en hopen dat de ploegen om ons heen punten laten liggen.'