Zenga behoudt WK-record, met dank aan Van Persie

Robin van Persie heeft de Spaanse doelman Iker Casillas met zijn fraaie treffer afgehouden van een WK-record. De aanvaller schreef net als Arjen Robben ook Oranje-historie.

Casillas was 84 minuten af van het record van Walter Zenga die in totaal 517 minuten zijn doel schoon hield. De Italiaanse keeper leverde dat kunststukje op het WK van 1990. Vierentwintig jaar later kwam zijn Spaanse collega veertig minuten te kort om het record zich eigen te maken.

Casillas strandde door de fraaie goal van Van Persie kort voor rust (1-1) met 477 minuten zonder tegentreffer op een WK op de derde plaats achter Zenga en de Engelse doelman Peter Shilton (500 minuten). Vervolgens passeerden ook Arjen Robben, Stefan de Vrij, nogmaals Van Persie en weer Robben de doelman van Spanje.

Dankzij zijn doelpunten heeft Van Persie op drie WK’s gescoord, iets dat geen van de Oranje-internationals ooit voor hem heeft gepresteerd. Zijn productie op het mondiale podium – vier goals – brengt hem voorbij Johan Cruijff. Arjen Robben deed Van Persie wat betreft scoren op drie WK's na met de 2-1 en 5-1 tegen Spanje en staat inmiddels op vijf treffers, evenveel als Wesley Sneijder en Johan Neeskens. Johnny Rep voert die lijst aan met zeven treffers.