Zeldzame goals brengen NEC dichter bij twijfelachtig record

NEC heeft zaterdagavond voor de zevende keer op rij gelijkgespeeld in de Eredivisie. Een zeldzaam doelpunt van Landry Dimata leek lange tijd voldoende voor de winst op Excelsior, maar een eveneens zeldzaam doelpunt van de uitclub bracht daar verandering in. Het was sowieso de avond van de bijzondere momenten.

N.E.C.
N.E.C.
1 - 1
Excelsior
Excelsior

Lasse Schöne had een basisplaats bij de thuisclub en dat betekende dat de Deen een mooi record pakte in de Eredivisie. Geen enkele buitenlandse veldspeler speelde meer duels in de Nederlandse competitie dan hij. Schöne kon zijn recordwedstrijd niet bekronen met een doelpunt of assist.

Toch leek Schöne een dubbel feestje te mogen vieren door een goal van Dimata. De gehuurde spits had dit seizoen het vizier nog niet op scherp staan, in 348 minuten was hij er pas twee keer in geslaagd om de bal tussen de palen te krijgen. Driemaal was scheepsrecht voor de Belgisch jeugdinternational, zijn kopbal eindigde na iets minder dan een kwartier in de tweede helft achter doelman Stijn van Gassel.

Het had ook de 2-0 kunnen zijn in Nijmegen, maar in de eerste helft werd een doelpunt van Magnus Mattsson afgekeurd. Dirk Proper had in de aanval voor de goal hands gemaakt volgens de arbitrage. Tegenstander Excelsior zette er weinig tegenover, kort na de openingstreffer van NEC werd Cillessen pas echt aan het werk gezet. Couhaib Driouech mocht in zijn eentje af op de doelman, maar die kwam als winnaar uit de tweestrijd. Het publiek haakte er gretig op in door Jasper in Oranje te scanderen.

Jasper Cillessen moest als keeper voor het eerst vissen na een goal van Excelsior.

Dat Cillessen de nul ging houden, leek historisch gezien volkomen logisch. De goalie kreeg nog nooit een doelpunt tegen tijdens een duel met Excelsior, maar ook daar kwam verandering in op de zaterdagavond. Lazaros Lamprou krulde enkele minuten voor tijd de gelijkmaker binnen.

Het is dus voor de zevende keer op rij dat NEC gelijkspeelt in de Eredivisie en daarmee komt een twijfelachtig record nu wel erg dichtbij. Sparta Rotterdam presteerde het in 1992 om acht keer op rij te remiseren. NEC kan volgende week uitgerekend op bezoek bij Sparta dat record evenaren. Door het gelijkspel sluit de thuisclub speelronde 9 af als aanvoerder van het rechterrijtje, Excelsior staat in punten gelijk met de Nijmegenaren.