Zege met bittere nasmaak brengt Ajax weer dichter bij PSV

Ajax heeft ten volle geprofiteerd van de uitglijder van PSV. Maar het succes tegen Excelsior (3-1) kostte meer moeite dan verwacht en zorgde voor defensieve zorgen voor trainer Marcel Keizer.

De wedstrijd tegen Excelsior liep aanvankelijk volgens het verwachte scenario. Ajax domineerde en kreeg kansen om het klasseverschil in de score tot uitdrukking te brengen. Het leek alleen de vraag hoe groot de zege op Excelsior zou worden. Halverwege de eerste helft brak Siem de Jong de ban. De middenvelder, die de geschorste Lasse Schöne verving, knalde raak na voorbereidend werk van David Neres.

In het door de Amsterdammers gewenste scenario had het doelpunt het begin van een mooie avond moeten worden, waarin Ajax met kinderlijke gemak naar een soepele zege zou gaan. Maar nog voor rust waren de contouren van een beduidend minder positief scenario zichtbaar.

In de 28ste minuut was er de eerste grote tegenvaller voor Ajax. Maximilian Wöber gleed uit en moest dat bekopen met een ogenschijnlijk flinke knieblessure. De Oostenrijker werd per brancard van het veld gedragen.

Tien minuten later volgde er een volgende tegenvaller. Joël Veltman ging op de rand van het eigen strafschopgebied in de fout op Mike van Duinen. De verdediger moest die actie bekopen met een gele kaart, die hem het uitduel met AZ van zondag kost. Tot overmaat van ramp voor de thuisploeg leidde de vrije trap tot de gelijkmaker. Doelman André Onana redde nog knap op de vrije trap van Anouar Hadouir, maar was vervolgens kansloos op de rebound van Van Duinen.

In de tweede helft had Ajax na bijna een uur weer een voorsprong te pakken. Daarbij werd het geholpen door Hicham Faik. De middenvelder van Excelsior voorkwam met de hand dat Siem de Jong met het hoofd gevaarlijk kon worden, maar dat werd geconstateerd door scheidsrechter Ed Janssen. Kasper Dolberg benutte de strafschop zonder een schrijntje onzekerheid: 2-1.

Het eenrichtingsverkeer in De Arena leidde tot genoeg werk voor Theo Zwarthoed. De Excelsior-doelman hoefde lange tijd niet meer de capituleren onder de groeiende Amsterdamse druk, waarbij hij ook geholpen werd door het aluminium. Zo raakte Siem de Jong, die in de 72ste minuut aangeslagen werd vervangen, uit een vrije trap de paal.

Door het lang uitblijven van een derde Ajax-treffer bleef een teleurstellend gelijkspel boven de markt hangen. Maar dat leed bleef de thuisploeg bespaard, ook omdat Ali Messaoud zijn kans op de gelijkmaker zag stranden. Vier minuten voor tijd bracht Hakim Ziyech met een geplaatste vrije trap voor de verlossing.

Door de elfde overwinning van het seizoen heeft Ajax in minder dan een week de achterstand op PSV gehalveerd tot vijf punten. Excelsior blijft door de vijfde nederlaag op rij zorgen houden in de strijd tegen degradatie.

VI-verslaggever Freek Jansen over de zege van Ajax op Excelsior.