Zege in hectisch maandagduel helpt stuntploeg Frankfurt naar plaats drie

Eintracht Frankfurt heeft zich bijzonder knap op de derde plaats van de Bundesliga genesteld. In een rumoerig en omstreden maandagavondduel, de eerste van dit seizoen in Duitsland, was het in eigen huis met 2-1 te sterk voor mede-hoogvlieger RB Leipzig. De ploeg van trainer Niko Kovac heeft nu het derde Champions League-ticket in handen, achter grootmachten Bayern München en Borussia Dortmund.

Het duel in Frankfurt begon een paar minuten later dan gepland, omdat er in en rondom het stadion nog verschillende protesten gaande waren. De supporters ageerden tegen het spelen van wedstrijden op de maandagavond. Dat is in de Bundesliga pas sinds dit seizoen ingevoerd, Frankfurt - Leipzig was het eerste duel op die dag. De beslissing van de Duitse bond om ook ná het weekend wedstrijden in te plannen (dit seizoen vijf in totaal) leidde voorafgaand aan het huidige seizoen al tot kritiek van veel voetbalfans, in Frankfurt boycotten de nodige fans het duel om die reden zelfs.

De supporters die er wél waren, zagen een bijzonder aantrekkelijke wedstrijd waarin de bezoekers al vroeg op voorsprong kwamen dankzij een bekeken inzet van Jean-Kévin Augustin. Tien minuten later was het echter al gelijk. Een corner bleef maar hangen voor het doel van Leipzig, waarna Timothy Chandler er als de kippen bij was om de 1-1 binnen te tikken. En weer vier minuten later nam Frankfurt (waar Jetro Willems op de bank bleef) zelfs de leiding, toen Kevin-Prince Boateng na slecht uitverdedigen van Leipzig een voorzet van Chandler met een droge knal tot doelpunt promoveerde. Maar ook daarmee was het in de eerste helft nog niet gedaan met het spektakel.

Hectisch
Na precies een half uur besloot scheidsrechter Felix Zwayer namelijk om een penalty toe te kennen aan Leipzig, nadat Ante Rebic zijn tegenstander Marcel Sabitzer naar de grond trok. De videoref kwam echter tussenbeide en oordeelde dat de Leipzig-aanvaller vlak daarvoor buitenspel had gestaan, de strafschop werd ingetrokken, maar Rebic kreeg alsnog geel voor zijn protesten aan het adres van Zwayer. De bijzonder hectische eerste helft werd uiteindelijk in stijl afgesloten met een opstootje, nadat Makoto Hasebe en Naby Keïta het op slag van rust met elkaar aan de stok kregen.

Net als de eerste helft begon vervolgens ook de tweede helft later, omdat de fans nog niet klaar waren met protesteren. Een karrevracht aan tennisballen werd het veld op gegooid, waardoor de hervatting moest worden uitgesteld. In die tweede helft werd uiteindelijk niet meer gescoord, waardoor Frankfurt de vierde zege in de laatste vijf wedstrijden boekte. Met de derde positie verrassen Die Adlerträgler dit seizoen vriend en vijand, een Champions League-debuut lonkt.