Yunus Malli, bijna in de voetsporen van Özil

Reacties

In de twaalfde speelronde van de Bundesliga gaat FSV Mainz 05 op bezoek bij Hertha BSC. VI-redacteur Sander Janssen blikt vooruit op dat duel, met speciale aandacht voor smaakmaker Yunus Malli.

Yunus Malli, bijna in de voetsporen van Özil

Dat hij dit seizoen de belangrijkste schakel is aan de zijde van Mainz, bewees Yunus Malli afgelopen zaterdag weer. Op het eerste oog was het duel met SC Freiburg een onbeduidend affiche, maar mede dankzij de productie van de aanvallende middenvelder werd de wedstrijd een spektakelstuk. Met een treffer en twee assists leidde Malli Mainz naar een 4-2 overwinning. Mainz, dat begin deze eeuw alleen nog mocht dromen van de Bundesliga, is nu een stabiele middenmoter op het hoogste niveau.

Malli maakte de opmars van Mainz in de afgelopen jaren van dichtbij mee. Net als de club ontwikkelde hij zich. De in Duitsland geboren Turk begon zijn profcarrière in 2007 toen hij van het plaatselijke KSV Hessen Kassel de overstap maakte naar Borussia Mönchengladbach. Vier jaar en geen enkele Bundesliga-wedstrijd later vertrok hij naar Mainz. Daar brak hij door als klassieke nummer 10 met een neusje voor de goal, maar dankzij zijn scherpe pass ook een oog voor zijn medespelers.

Dit seizoen mag Malli een ware cornerspecialist worden genoemd. De middenvelder leverde zes assists in twaalf officiële duels, alle zes uit een hoekschop. Daarnaast scoorde hij al acht keer. Malli weet dat hij belangrijk is. 'Ik ben geen rijzende ster meer', zegt hij op de site van de FIFA. 'Ik zit in het midden van mijn carrière. Ik heb meer ervaring gekregen en kan beter omgaan met teleurstellingen.'

Tot nu toe lijkt de loopbaan van Malli een beetje op die van Arsenal-ster Mesut Özil. Ook hij begon bij een plaatselijke club en maakte een grote stap. Na een controversiële transfer naar Werder Bremen - Özil weigerde een contractverlenging bij Schalke - kwam de middenvelder op stoom.

Yunus Malli met de Turkse bondscoach Fatih Terim.
Yunus Malli met de Turkse bondscoach Fatih Terim.

Malli past in het rijtje Özil, Ilkay Gündogan en Emre Can. Ze werden allemaal in Duitsland geboren en hebben Turkse roots. In 2015 maakte Malli echter een andere keuze dan de topspelers van Arsenal, Manchester City en Liverpool: hij koos voor Turkije, het land van zijn ouders. Een eenvoudige keuze, zei hij toen, want daar lag zijn hart. Sindsdien heeft hij nog geen vaste plek kunnen veroveren in het elftal van Fatih Terim. Malli moet Arda Turan en Hakan Calhanoglu voor zich dulden.

Er wordt al een jaar van alle kanten aan Malli getrokken. Hij kan naar de Duitse top en de Engelse Premier League. Voor Mainz is de smaakmaker onhoudbaar geworden. Tottenham Hotspur heeft interesse en Thomas Tuchel wilde Malli in januari al naar Borussia Dortmund halen. Een voordeel voor belangstellenden: het prijskaartje van Malli is 'slechts' negen miljoen euro vanwege de gelimiteerde afkoopsom in zijn contract. Het lijkt een kwestie van tijd voordat Malli net als Özil de stap naar de top maakt.

Programma
SC Freiburg 25-11
20:30
RB Leipzig
Borussia
Mönchengladbach
26-11
15:30
1899 Hoffenheim
1. FC Köln 26-11
15:30
FC Augsburg
Hamburger SV 26-11
15:30
Werder Bremen
FC Ingolstadt 04 26-11
15:30
VfL Wolfsburg
Eintracht Frankfurt 26-11
15:30
Borussia Dortmund
Bayern München 26-11
18:30
Bayer Leverkusen
Schalke 04 27-11
15:30
Darmstadt 98
Hertha BSC 27-11
17:30
FSV Mainz 05
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.