Youth League-winnaar AZ maakt er twaalf en pakt imponerend record

Reacties

AZ Onder-19 heeft op indrukwekkende wijze zijn eerste Youth League-wedstrijd sinds de winst van het toernooi afgewerkt. Klaipėdos FM uit Litouwen werd gedegradeerd tot voetbaldwerg, wat AZ een Youth League-record opleverde.

Youth League-winnaar AZ maakt er twaalf en pakt imponerend record
© Pro Shots
AZ U19
AZ U19
12 - 0
Klaipėdos FM U19
Klaipėdos FM U19

Hoewel AZ vorig seizoen gigantisch veel indruk maakte in de Youth League door clubs als Eintracht Frankfurt (na strafschoppen), Barcelona (3-0), Real Madrid (4-0) en Sporting Portugal (4-3) over de knie te leggen en de finale van Hajduk Split vervolgens met 5-0 te winnen, was de club niet verzekerd van deelname aan de huidige editie.

De mini-Champions League wordt voor een groot deel vormgegeven door de loting van de grote Champions League, waardoor de jeugdelftallen van Feyenoord en PSV een plek kregen in het hoofdtoernooi. Vorig seizoen deed AZ als jeugdkampioen mee aan de Youth League, maar afgelopen seizoen werd de titel niet gepakt.

In augustus kwam de UEFA met het verlossende woord. Omdat clubs als Manchester City en Real Madrid een Champions League-ticket pakten en hun hoogste jeugdelftallen ook succesvol waren, is er ruimte voor AZ om alsnog deel te nemen aan de Youth League. Dat resulteerde in een indrukwekkende vertoning én dus een record.

Jasper Hartog (3), Yoel van den Ban (2), Anthony Smits (2), Ro-Zangelo Daal, Lewis Schouten, Dave Kwakman, Kees Smit en Julian Oerip scoorden voor een 12-0 overwinning, wat nooit eerder vertoond is in de Youth League. Het vorige record dateerde uit 2019, toen ÍA Akranes met 1-12 won van FCI Levadia. 

De returnwedstrijd in de eerste ronde is voor AZ slechts een formaliteit. De club komt hierna in de tweede ronde terecht en bij een nieuw succes in een tweeluik is een nummer twee uit de groepsfase de tegenstander in de play-offs. Als ook die ronde wordt overleefd, komt AZ in het hoofdtoernooi terecht in de achtste finale.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.