Xhaka wil via broedertwist doorstoten naar kwartfinale

Reacties

Voordat Granit Xhaka zich deze zomer bij Arsenal meldt, wil de 23-jarige middenvelder op het EK eerst nog vlammen met Zwitserland. In tegenstelling tot de vorige deelnames moet de poulefase nu níét het eindstation zijn. De weg daarnaartoe leidt wel langs zijn broer.

Xhaka wil via broedertwist doorstoten naar kwartfinale

Op WK's kwam Zwitserland al zes keer voorbij de eerste ronde, maar tijdens de drie EK's lukte dat het Alpenland nog nooit. Xhaka denkt na de achtstefinaleplaats van twee jaar terug tijdens de mondiale eindronde in Brazilië dat het nu wel gaat gebeuren in Frankrijk. 'Onze prioriteit is om de poulefase te overleven. Daarna moet je een beetje geluk hebben met de loting, maar met ons team zouden we de kwartfinale moeten kunnen halen.'

Het zou de beste EK-prestatie tot nu toe zijn. Met de huidige selectie mag bondscoach Vladimir Petkovic zich ook gelukkig prijzen. Net als Xhaka speelt het merendeel van de Zwitserse selectie in een van de vier grote competities en sinds de EK-deelname in 2004 ging alleen het toernooi van 2012 in Oekraïne en Polen aan het land voorbij. Toernooi-ervaring is er bij mannen als Stephan Lichtsteiner (Juventus) genoeg.

Taulant (links, als speler van Grasshoppers) en Granit Xhaka zijn zaterdag de eerste broers in de EK-geschiedenis die tegen elkaar spelen.
Taulant (links, als speler van Grasshoppers) en Granit Xhaka zijn zaterdag de eerste broers in de EK-geschiedenis die tegen elkaar spelen.

En dat geldt in Groep A niet voor debutant Albanië en Roemenië, dat er voor het eerst sinds 2008 weer bij is. 'Ik ben het ermee eens dat Frankrijk de favoriet is, maar we mogen Albanië en Roemenië niet onderschatten', zegt Xhaka op de UEFA-website. 'Ze hebben vorig jaar veel vooruitgang geboekt. Albanië is er voor het eerst bij, terwijl Roemenië defensief erg sterk is en al jaren niet heeft verloren. Het is een interessante poule.'

Zeker omdat bij Albanië Xhaka's broer Taulant speelt. Zaterdag in Lens (aftrap 15.00 uur) zullen de twee voormalige ploegmakkers van FC Basel tegenover elkaar staan. 'Mijn broer en ik hebben een erg goede relatie. We zijn elkaars beste vrienden. Meteen na de loting kreeg ik er een vreemd gevoel bij. We waren allebei een beetje nerveus, maar nu zijn we er vrij relaxed over', aldus Xhaka, die na het EK voor 45 miljoen euro verkast van Borussia Mönchengladbach naar Arsenal.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.