Xavi emotioneel over afscheid bij Barça en geeft dringend advies aan opvolger

Reacties

Xavi Hernández neemt met pijn in zijn hart afscheid als trainer van Barcelona. De clubicoon zat zondag voor het laatst op de bank bij Barça, waar Hansi Flick zijn waarschijnlijke opvolger wordt. Xavi heeft een duidelijke boodschap voor zijn opvolger in Catalonië.

Xavi emotioneel over afscheid bij Barça en geeft dringend advies aan opvolger
© Pro Shots
Sevilla
Sevilla
1 - 2
Barcelona
Barcelona

Xavi zag Barcelona zondagavond het seizoen afsluiten met een overwinning bij Sevilla. Barça eindigt als nummer twee in La Liga, tien punten achter kampioen Real Madrid. In Estadio Ramón Sánchez Pizjuán sprak Xavi voor het laatst de aanwezige media toe. De voormalig aanvoerder van Barcelona is trots op wat hij sinds november 2021 heeft gepresteerd.

'Er zijn alleen verwachtingen geschapen, omdat ik als speler tot een van de beste generaties van Barça behoorde, die tegen mij hebben gewerkt', zei Xavi op de persconferentie. 'Ik ben er trots op dat we in een periode van grote tegenslagen voor de club alsnog twee prijzen hebben veroverd.' Barcelona werd vorig seizoen kampioen en won een Spaanse Supercup.

Xavi boekte tegen Sevilla zijn 71ste overwinning in 102 competitieduels met Barcelona. Dat is hetzelfde aantal zeges als Carlo Ancelotti met Real Madrid heeft behaald sinds de entree van Xavi bij Barça. Met 85 punten in La Liga behaalde Xavi met zijn ploeg drie punten minder dan vorig seizoen, toen de Spaanse titel werd veroverd.

© Pro Shots

Kippenvel
'Ik heb vandaag geprobeerd mijn emoties onder controle te houden, maar het is lastig werken als je weet dat we niet meer doorgaan als staf. We hoopten ons werk voort te zetten, maar uiteindelijk hebben wij dat zelf niet in de hand. Het is een beslissing van de clubleiding en we hebben die te accepteren. Ik denk dat we op de goede weg waren, ook al hebben we niet alle mogelijke prijzen gewonnen', verklaart Xavi.

'De reactie van de spelers op ons vertrek bezorgde mij kippenvel. Het was nooit rustig bij de club in de afgelopen tweeënhalf jaar. Toen ik hier kwam stonden we negende en kwamen we nog dicht bij de titel. Een jaar later werden we kampioen en wonnen de Supercup. De staf heeft geweldig werk geleverd. We hebben de spelers geholpen om sterker te worden.'

Opvolging
De verwachting is dat Flick, voormalig trainer van Bayern München en ex-bondscoach van Duitsland, het roer over gaat nemen bij Barcelona. Xavi heeft een duidelijk advies voor zijn opvolger. 'Barça is een heel moeilijke club om te werken, ook omdat de financiële situatie niet heel rooskleurig is. Een nieuwe trainer moet daarom geduld hebben en het enige wat hem kan redden is blijven winnen. Dit jaar hebben we meer moeten lijden dan kunnen genieten, maar dat hoort bij het leven', aldus Xavi, die volgens Cadena SER een sabbatical zal inlassen.

LaLiga

Stand LaLiga 2023/2024

Spanje

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Real Madrid
38
29
8
1
87-26
+61
95
2
Barcelona
38
26
7
5
79-44
+35
85
3
Girona
38
25
6
7
85-46
+39
81
4
Atlético Madrid
38
24
4
10
70-43
+27
76
5
Athletic de Bilbao
38
19
11
8
61-37
+24
68
* Actueel tot en met 28 mei 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.