Xavi eindigt imposante loopbaan in mineur met nederlaag in Iran

Reacties

De laatste wedstrijd van Xavi Hernández als professioneel voetballer is uitgelopen op een deceptie. Met het Qatarese Al-Sadd ging de Spaanse middenvelder onderuit op bezoek bij het Iraanse Persepolis. 

Xavi eindigt imposante loopbaan in mineur met nederlaag in Iran
Persepolis
Persepolis
2 - 0
Al Sadd
Al Sadd

Begin mei maakte Xavi bekend te stoppen met voetbal. Maandagavond speelde hij in Iran zijn laatste wedstrijd in de Aziatische Champions League namens zijn club Al-Sadd, waar hij sinds zijn vertrek in 2015 bij Barcelona speelde. Tot een laatste kunststukje kwam het niet. Xavi, die de volledige wedstrijd meedeed, ging in zijn laatste duel met 2-0 onderuit door treffers van Mehdi Torabi en Ali Alipour. Veel deed dat er niet meer toe: Al-Sadd was al verzekerd van groepswinst. Er komt daarmee een einde aan 21 jaar professioneel voetbal voor Xavi.

De 133-voudig Spaans international debuteerde in het seizoen 1998/99 voor Barcelona onder trainer Louis van Gaal en groeide in de zeventien jaren die volgden uit tot aanvoerder en spelbepaler van de Catalanen. In de 767 officiële wedstrijden voor de Blaugranas veroverde Xavi onder meer acht landstitels en drie Spaanse bekers en won hij vier keer de Champions League en twee keer het WK voor clubs. Daarnaast won Xavi met Spanje de EK's van 2008 en 2012 en het WK 2010.

De Spaanse middenvelder pakte in april nog de landstitel in Qatar, maar miste de dubbel door de bekerfinale met 4-1 te verliezen van Al-Duhail. Xavi gaat zich nu richten op zijn trainersloopbaan, waarover hij al zei: 'Mijn filosofie als trainer komt overeen met de stijl die we in al die jaren hebben ontwikkeld onder invloed van Johan Cruijff en La Masía, die het best wordt uitgedragen op de manier waarop Barcelona voetbalt. Het is het voetbal waarvan we als kind hielden.'

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.