Xavi blij met gouden wissels: 'Luuk de Jong maakt het verschil'

Barcelona dankte zondag niet voor het eerst dit seizoen Luuk de Jong. De Nederlandse spits zorgde als invaller in de extra tijd met een kopbal voor de winnende goal op bezoek bij Levante. Trainer Xavi Hernández zag dat zijn wissels impact hadden.

Levante
2 - 3
Barcelona
Barcelona

Dat begon bij Pedri en Gavi, die na een klein uur in de ploeg kwamen voor Nico González en Frenkie de Jong. Samen zorgden ze voor de 1-2. Gavi gaf de assist en Pedri schoot raak. Na de gelijkmaker - een rake penalty van Gonzalo Melero - kopte Luuk de Jong Barça in de extra tijd naar de overwinning. De Nederlander had na 84 minuten Pierre-Emerick Aubameyang afgelost.

'Het is duidelijk dat we geen geweldige wedstrijd hebben gespeeld, maar we hebben wel drie punten. Drie gouden punten', zei Xavi na de wedstrijd tegen de Spaanse pers. 'Er zijn vandaag spelers die het verschil hebben gemaakt, zoals Marc-André ter Stegen en Luuk de Jong. Winnen in de laatste minuut geeft een goed gevoel, omdat het aankomt op mentaliteit. Luuk is zich altijd bewust van zijn mogelijkheden. Ik ben erg blij voor hem.'

Frenkie de Jong was een van de spelers die vroeg in de tweede helft werd gewisseld. 'De wissels pakten goed uit, maar Nico en Frenkie hebben daarvoor ook prima gespeeld. Het belangrijkste is dat we tot het einde bleven geloven in een goed resultaat. We kunnen niet altijd uitstekend spelen, maar het moet wel beter dan dit.'

Xavi zag dat Levante, de nummer negentien van Spanje, het zijn ploeg erg lastig maakte. 'Ze zetten druk en bezorgden ons moeilijkheden. Ze wonnen veel duels, tot we in de tweede helft meer op hun helft gingen spelen. Levante hoort eigenlijk niet op de plek waar ze nu staan. Ze wonnen van Villarreal en Atlético Madrid. José Luis Morales is een spits waar je als tegenstander hoofdpijn van krijgt. Hij kan het verschil maken.'