Woudenberg van schlemiel naar held bij broodnodige zege Heerenveen

SC Heerenveen heeft eindelijk weer een zege geboekt. In eigen huis was de ploeg van trainer Jurgen Streppel te sterk voor een zwak Willem II: 2-0.

De Friezen kenden een matige vorm voor aanvang van dit duel. De laatste zege was precies een maand geleden tegen FC Twente (1-0), waarna twee nederlagen en twee gelijke spelen volgden. De Tilburgers boekten afgelopen speelronde een belangrijke zege op Roda JC Kerkrade (1-0), maar verloren midweeks in de halve finale van de strijd om de KNVB-beker van Feyenoord (3-0).

Al vroeg in het duel kwam de thuisploeg op voorsprong. Een fraaie schuiver in de verre hoek van Lucas Woudenberg van buiten het strafschopgebied zorgde na twaalf minuten voor openingstreffer. Het was de eerste treffer in Friese dienst voor de linksback, die een week eerder nog de nederlaag van zijn ploeg inleidde tegen Excelsior (0-1). Vlak hierna kreeg Heerenveen ook slecht nieuws te verwerken. Middenvelder Arber Zeneli hield een blessure over aan een overtreding van Eyong Enoh en moest zich al in het eerste bedrijf laten vervangen. Beide ploegen wisten in het restant van de eerste helft geen noemenswaardige kansen meer te produceren.

De thuisploeg kwam goed uit de rust. Een fraaie voorzet van Denzel Dumfries, die terugkeerde van een schorsing, werd door Reza Ghoochannejhad tot assist gepromoveerd. De Iraans international zette zijn voet tegen de scherpe voorzet van de rechtsachter en verdubbelde de voorsprong: 2-0. Na ruim een uur spelen kreeg de spits weer een goede kans, maar ditmaal vond hij doelman Mattijs Branderhorst op zijn pad. Uit de rebound was ook Marco Rojas, die Zeneli had vervangen, niet succesvol.

Ghoochannejhad maakte op aangeven van Dumfries de 2-0.

De thuisploeg was de betere ploeg, terwijl de bezoekers weinig tot niets te vertellen hadden. Het zou tot ongeveer een kwartier voor tijd duren voor de ploeg van trainer Erwin van de Looi zich meldde voor het Friese doel. De Spaanse spits Fran Sol deed een poging, maar zag zijn schot geblokt worden. Ook in de slotfase wist het zwakke Willem II geen vuist meer te maken en ook de thuisploeg vond het met de 2-0 stand wel gezegend.

Door de zege schuiven de Friezen een plekje omhoog op de ranglijst. Streppel en zijn mannen nemen nu de negende plek in met 35 punten uit 26 duels. De Tilburgers hebben met 23 punten nog altijd zes punten voorsprong op de plekken die nacompetitie tot gevolg hebben. Voor Willem II wacht volgende speelronde een thuisduel met koploper PSV, terwijl Heerenveen op bezoek gaat bij nummer twee Ajax.