Feyenoord wacht ook na zondag nog altijd op de eerste zege van het nieuwe Eredivisie-seizoen. In De Kuip werd ook tegen FC Utrecht gelijkgespeeld.

Feyenoord
1 - 1
FC Utrecht
FC Utrecht

'Plicht doen en wegwezen', zo zei Steven Berghuis midweeks na de 1-1 op bezoek bij Dinamo Tbilisi. Na de eclatante 4-0 overwinning in De Kuip maakte Feyenoord donderdagavond het karwei af met een 1-1 gelijkspel in een troosteloze ambiance. Het gelijkspel in de Georgische hoofdstad was ruim voldoende voor een plek in de play-offs van de Europa League.

De blik ging dan ook al snel vooruit op het thuisduel van zondagmiddag met FC Utrecht, de ploeg in vorm. De formatie van coach John van den Brom won de eerste twee wedstrijden van het seizoen (2-4 tegen ADO Den Haag en 3-1 tegen PEC Zwolle, red.) terwijl Feyenoord nog op zoek is naar de eerste Eredivisie-zege van het seizoen. Zowel de thuiswedstrijd tegen Sparta Rotterdam (2-2) als de uitwedstrijd tegen SC Heerenveen (1-1) eindigde in een puntendeling voor Feyenoord, dat vooraf aan het duel de onlangs geopereerde materiaalman Carlo de Leeuw een hart onder de riem stak.

FC Utrecht won in 2014 voor het laatst een uitwedstrijd tegen Feyenoord in de Eredivie. Sindsdien won Feyenoord vijfmaal op rij, maar in de editie van het seizoen 2019/20 kreeg de ploeg van Jaap Stam meteen een forse domper te verwerken. Kort nadat FC Utrecht-doelman Maarten Paes met een uitstekende reflex een eigen goal van Rico Strieder voorkwam, na een inzet van Berghuis, was het Sam Larsson die de bal zomaar inleverde bij Issah Abas. De huurling van FSV Mainz 05 startte op eigen helft aan een indrukwekkende solo. Hij liet op snelheid alle Feyenoorders achter zich, passeerde Eric Botteghin en plaatste de bal rustig in de verre hoek achter Kenneth Vermeer: 0-1.

Issah Abas viert de 0-1 namens FC Utrecht.

Schoten van Luciano Narsingh (voorlangs), een vrije trap van Liam Kelly (over) en een hard schot van Berghuis (naast) vormden de mogelijkheden van Feyenoord op de gelijkmaker, maar het was juist FC Utrecht dat de grootste kansen kreeg op een goal. Zo kopte Willem Janssen de bal uit een hoekschop maar nipt over, waarna Abbas door een slippertje van Jan-Arie van der Heijden oog-in-oog met Vermeer de bal naast schoot.

Dubbele wissel
Het was voor Stam reden om in de rust in te grijpen. Van der Heijden en Larsson bleven achter in de kleedkamer en werden vervangen door Leroy Fer en debutant Edgar Ié. De dubbele wissel gaf Feyenoord nieuw elan in de tweede helft en het duurde slechts zes minuten totdat de fans in De Kuip reden tot juichen hadden. Een voorzet van Berghuis kwam uiteindelijk bij Ridgeciano Haps terecht. De linksback twijfelde niet en haalde verwoestend uit: 1-1.

Fer baalt: 'Veel spelers hebben nog een lange weg te gaan'

Hoewel het voor de Rotterdammers bleef oppassen voor de Utrechtse counters had de ploeg van Stam de wedstrijd meer onder controle na rust. Berghuis had zijn ploeg ook al snel aan een voorsprong kunnen helpen. De aanvaller leek echter besluiteloos toen hij samen met Luis Sinisterra en Narsingh op het vijandelijke doel af liep. Berghuis besloot het zelf te doen, maar zijn punter was veel te zacht om Paes in de problemen te brengen.

FC Utrecht liet pas in het laatste kwartier weer wat zien in aanvallend opzicht. Eerst was het Simon Gustafson die zijn oude ploeg bijna pijn deed. Vermeer kwam echter op tijd uit zijn doel om de 1-2 te voorkomen. De Feyenoord-doelman verrichtte niet veel later ook een redding op een afstandsschot van Patrick Joosten.

Tandvlees
In de slotfase liep Feyenoord op het tandvlees. Rick Karsdorp, Liam Kelly, Narsingh, Haps, Botteghin: allemaal keken ze met een verbeten gezicht naar de klok. Door de dubbele wissel bij rust had Stam echter nog maar één wissel over. Lutsharel Geertruida verloste Karsdorp in de laatste tien minuten. Bij FC Utrecht zagen ze ook dat de Rotterdammers vermoeid raakten. Het was Vermeer die zijn ploeg op de been hield met fraaie reddingen op pogingen van Joosten en Leon Guwara.

Aan de andere kant was Haps nog dicht bij een tweede treffer, maar na een solo kreeg hij de bal voor zijn verkeerde been. Het bleef 1-1 en dat veranderde niet, omdat Renato Tapia de bal nog over het doel van Paes kopte. Voor de derde wedstrijd op rij blijft Feyenoord steken op een gelijkspel en dat is voor het eerst in de historie. FC Utrecht lijdt voor het eerst dit seizoen puntenverlies.