Wondergoal Van Wolfswinkel, Donk held in Portugal

In de Europa League zijn de nodige Nederlanders actief. Voetbal International zet de verrichtingen van onze landgenoten op een rijtje.

Ricky van Wolfswinkel voegde weer een doelpunt toe aan zijn totaal. De manier waarop hij Sporting Lissabon tegen Lazio op voorsprong zette, maakte zijn zesde doelpunt in vijf duels op rij zeer bijzonder. Met een beweging achter zijn standbeen werkte hij de bal in het Italiaanse doel. Ook Stijn Schaars deed van zich spreken. Zijn vrije trap werd doelman Federico Marchetti knap gered.

De treffer van Van Wolfswinkel bleek de basis voor een zwaarbevochten 2-1 overwinning van Sporting Lissabon. De Romeinse gasten kwamen nog wel langszij via Miroslav Klose, maar op de 2-1 van Emiliano Insúa had Lazio geen antwoord. Zelfs met tien man bleef Sporting met kunst en vliegwerk overeind.

Trainer Ricardo Moniz was succesvol met Red Bull Salzburg. Dankzij NAC-huurling Leonardo versloeg de Oostenrijkse formatie op eigen veld Slovan Bratislava. De Braziliaan tekende met een rake kopbal voor de openingstreffer en bereidde de 2-0 van Gonzalo Zarate voor. Uiteindelijk werd het 3-0.

Tottenham Hotspur, dat in de Europa League aantreedt zonder Rafael van der Vaart, werkte in een recordtempo een 1-0 achterstand weg. In een tijdsbestek van zes minuten stelden Roman Pavlyuchenko, Jermain Defoe en Giovani Dos Santos orde op zaken tegen Shamrock Rovers. Scheidsrechter Bas Nijhuis deelde in de wedstrijd Athletic de Bilbao-Paris Saint-Germain (2-0) acht gele kaarten uit, waarvan er twee voor PSG'er Mohamed Sissoko.

Celtic, waar Glenn Loovens de hele wedstrijd op de bank bleef, kende een uitstekende start tijdens het thuisduel met Udinese. Een overtreding van Joel Ekstrand op Gary Hooper werd in de derde minuut bestraft met een strafschop, die door Ki Sung-Yong werd binnengeschoten. Twee minuten voor tijd kwamen de bezoekers op gelijke hoogte door een benutte penalty van Almen Abdi.

Het door Adrie Koster getrainde Club Brugge deed uitstekende zaken op bezoek bij Sporting Braga en een heldenrol was weggelegd voor Ryan Donk. De centrale verdediger kopte in blessuretijd een vrije trap van Vadis Odjidja-Ofoe binnen, waarmee hij de eindstand op 1-2 bepaalde. Hélder Barbosa (Braga) en Joseph Akpala (Club) hielden de ploegen daarvoor in evenwicht.

AEK Larnaca startte met Tim de Cler, Gregoor van Dijk en Edwin Linssen in de basis tijdens het het thuisduel met Steaua Boekarest. Kevin Hofland ontbrak vanwege een knieblessure. De ploeg van trainer Ton Caanen kwam in eigen huis niet verder dan een gelijkspel. Op aangeven van Njongo Priso zette Miljan Mrdaković in de 59ste minuut Larnaca nog wel op voorsprong, maar Mihai Costea bepaalde zes minuten later de eindstand op 1-1.

Voor alle uitslagen en doelpuntenmakers in de Europa League kunt u terecht op het VI-Scorebord. De standen van alle groepen vindt u hier. Foto: VI Images