Wonderassist bij Nigeria, historisch punt voor Madagaskar

Nigeria is zaterdag met een overwinning gestart aan het toernooi om de Afrika Cup. De formatie van bondscoach Gernot Rohr was met nipte cijfers te sterk voor debutant Burundi. Na afloop zal het vooral nog gaan over de assist van Ola Aina.

Nigeria
Nigeria
1 - 0
Burundi
Burundi

Aan de zijde van Nigeria ontbrak Samuel Kalu nog. De aanvaller zakte vrijdag tijdens de afsluitende training in elkaar en bleek na een bezoek aan het ziekenhuis te hebben gekampt met uitdroging door de extreme hitte in gastland Egypte. Nigeria startte met onder anderen Alex Iwobi en John Obi Mikel. NAC Breda-speler Mohamed Amissi begon op de bank bij Burundi.

Beide ploegen kregen kansen op de openingstreffer. Zo dwong Nigeria-aanvaller Paul Onuachu keeper Jonathan Nahimana tot een redding. Cedric Amissi deed dat aan de andere kant. Daniel Akpeyi trad reddend op. Ook Samuel Chukwueze en voormalig ADO Den Haag-speler Kenneth Omeruo creëerden mogelijkheden.

De enige goal van de avond volgde pas na 77 minuten, toen Ahmed Musa al in de ploeg was gekomen voor Mikel. Verdediger Aina, opgekomen op de linkerflank, snelde naar binnen en had een hoogstandje in petto. Met een subliem hakje zette hij de defensie van Burundi op het verkeerde been. Invaller Odion Ighalo (foto) rondde af. Amissi viel daarna nog in om zijn Afrika Cup-debuut te maken, maar kon de nederlaag van Burundi niet voorkomen.

Guinee
Guinee
2 - 2
Madagascar
Madagascar

Voor Madagaskar betekende de wedstrijd tegen Guinee het debuut op het toernooi om de Afrika Cup. Het kwalificeerde zich net als Burundi en Mauritanië voor de eerste keer. Even mocht het land ook hopen op een historische zege. Guinee kwam wel op voorsprong. Sory Kaba rondde af na een dieptepass van Amadou Diawara.

In de tweede helft gooide Madagaskar de schroom van zich af. Keeper Aly Keita zat mis bij een corner van Carolus Andriamatsinoro en Anicet Andrianantenaina zorgde met zijn hoofd voor 1-1. Kort daarna scoorde Andriamatsinoro zelf. Niemand liep met hem mee na een verre pass van Pascal Razakanantenaina. De aanname was goed en met een wippertje verschalkte hij de doelman.

Ruim tien minuten na de 1-2 kreeg Guinee echter al de kans op de gelijkmaker. Romain Metanire haalde Ibrahima Traoré onderuit en François Kamano benutte de penalty. Daardoor pakte Madagaskar een punt bij het debuut op het eindtoernooi.