WK-gangers Italië en Nigeria houden elkaar in evenwicht

Italië en Nigeria hebben hun oefenwedstrijd in Londen besloten met een 2-2 gelijkspel. De twee WK-gangers vermaakten het publiek, maar bleven in balans. Zo verzuimde de Italiaanse bondscoach Cesare Prandelli zijn vijftigste duel als keuzeheer van La Squadra Azzurra kleur te geven.

Italië was al een tijdje zeker van deelname aan het WK. Nigeria plaatste zich zaterdag door ook het tweede duel van Ethiopië te winnen in de play-offs (2-1 en 2-0).

Op Craven Cottage, normaliter de thuisbasis van Fulham, kwam Italië na twaalf minuten op voorsprong. Het beoogde aanvalsduo van Prandelli, Giuseppe Rossi-Mario Balotelli, kon die goal volledig op het conto schrijven. Balotelli toonde zijn fysieke en technische capaciteiten door met bal bij zijn tegenstander weg te draaien en Rossi (foto boven) in stelling te brengen. Met een handig wippertje maakte de Fiorentina-spits zijn eerste goal voor Italië sinds 3 juni 2011. Toen had hij het net gevonden in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Estland (3-0), waarna hij zes interlands droog bleef staan. De spits miste de nodige wedstrijden door aanhoudend blessureleed.

Mario Balotelli in duel met de Nigeriaan Solomon Kwambe.

De ploeg van bondscoach Stephen Keshi, die met Nigeria Afrikaans kampioen is, liet zich allerminst uit het veld slaan door die goal. Bright Dike kon op aangeven van Shola Ameobi de gelijkmaker na 35 minuten binnenkoppen. Diezelfde Ameobi was vier minuten later verantwoordelijk voor een Nigeriaanse voorsprong. Met een sublieme volley kon de Newcastle United-spits de voorzet van Francis Benjamin succesvol verlengen.

Direct na rust kwam Italië op gelijke hoogte. Emanuele Giaccherini was het eindstation van een schitterende aanval die de Nigeriaanse verdediging volledig openscheurde. Omdat het mede door een stortvloed aan wissels bij 2-2 bleef, verspeelde Prandelli zijn 25ste overwinning in dienst van de Italiaanse bond. Alessandro Diamanti was met een poging tegen de lat nog het dichtst bij de winnende goal.

Schamele oogst
Opvallend is dat Prandelli in de afgelopen twee jaar maar één vriendschappelijk duel won met zijn ploeg, nota bene van voetbaldwerg en kleine broer San Marino. In totaal beslaat zijn balans nu 24 zeges, vijftien remises en elf nederlagen, waarvan acht (!) in oefenduels. Die schamele oogst in vriendschappelijke optredens zegt overigens niet alles. Op het EK was Italië finalist (waarin met 4-0 werd verloren van Spanje) en de ploeg werd derde op de Confederations Cup.