WK voor clubs van start: wie doen er mee en hoe werkt het?

Reacties

Op de overvolle voetbalkalender is ruimte gevonden voor het WK voor clubteams. Dit jaar wordt het in Marokko afgewerkt, het toernooi duurt tien dagen. VI neemt u mee door het toernooi: wie doen er mee, hoe gaat het in zijn werk en waar wordt er gespeeld?

WK voor clubs van start: wie doen er mee en hoe werkt het?
© Pro Shots

Wat is het WK voor clubs?

Lange tijd was dat domweg een wedstrijd tussen de beste ploeg van Europa en die van Zuid-Amerika, maar dat is niet meer zo. Het WK voor clubs is, de naam verraadt het al, bedoeld om de beste ploeg van de wereld aan te wijzen. Er zijn plannen om het uit te breiden naar 32 deelnemers, maar de aanstaande editie heeft zeven ploegen.

Wie doen er mee?

Er zijn dus zeven deelnemers. Marokko heeft als gastland een plaats, maar omdat Wydad Casablanca zich ook kwalificeerde door de Afrikaanse Champions League te winnen, mag verliezend finalist Al Ahly (Egypte) ook meedoen. Verder van de partij: Auckland City (winnaar Oceanische Champions League), Seattle Sounders FC (winnaar CONCACAF Champions League), Al Hilal (winnaar Aziatische Champions League), Real Madrid (winnaar Champions League) en Flamengo (Copa Libertadores).

Hoe werkt het?

Er zijn vier rondes. Auckland en Al Ahly stromen in de eerste ronde in, en spelen woensdagavond tegen elkaar. In de tweede ronde komen Al Hilal, Wydad Casablanca en Seattle Sounders erbij. Samen met de winnaar van de eerste ronde spelen ze om twee plekken in de halve finale. De andere twee plekken zijn voor de laatste twee ploegen die hun opwachting maken: Real Madrid en Flamengo.

Waar wordt er gespeeld?

Er zijn in totaal zeven wedstrijden (er wordt ook om de derde plaats gespeeld). Die worden verdeeld tussen het Ibn Batouta Stadium in Tanger en het Prince Moulay Abdellah Stadium in de hoofdstad Rabat, waar ook de finale is. Die finale is dus op zaterdag 11 februari om 20.00 in Rabat. De winnaar zal Chelsea opvolgen. De Londenaren wonnen het toernooi vorig jaar in Abu Dhabi.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.