WK Groep 3: Slowakije één punt verwijderd van primeur

De Europese kwalificatiecampagne voor het WK 2010 in Zuid-Afrika nadert zijn ontknoping. VI belicht de spannende strijd om WK-tickets, zoals in groep 3.

WK Groep 3: Slowakije één punt verwijderd van primeur

10 oktober: Slowakije-Slovenië, Tsjechië-Polen14 oktober: Polen-Slowakije, San Marino-Slovenië,
Tsjechië-Noord-Ierland SLOWAKIJEKlassering 1ste plaatsSlowakije is hard op weg zich voor het eerst te kwalificeren voor een groot toernooi sinds het onafhankelijk werd in 1993. In een groep met de vooraf sterker geachte buurlanden Polen en Tsjechië manifesteerden de Slowaken zich als een makkelijk scorend ensemble dat alleen uit tegen Slovenië (2-1 nederlaag) en thuis tegen Tsjechië (2-2) punten verspeelde. Bij een gelijkspel in de thuiswedstrijd tegen Slovenië is keuzeheer Vladimir Weiss zeker van het WK.

Opvallend De zoon van de bondscoach, het 19-jarige Chelsea-talent Vladimir Weiss, stond aan de basis van de meest recente overwinning op Noord-Ierland. Na een fantastische dribbel gaf hij de momenteel geblesseerde topscorer Vladimir Sesták (zes goals) een niet te missen kans op de 0-1. Verder herbergt de ploeg nog het ervaren aanspeelpunt Robert Vittek die met vier assists spelers als spelmaker Marek Hamsik, linksback Marek Cech en Miroslav Stoch (FC Twente) regelmatig in stelling bracht.

SLOVENIËKlassering 2de plaatsSlovenië dankt zijn huidige tweede stek vooral aan de dertien punten die het in het eigen Ljudski-stadion wist te houden. Udinese-doelman Samir Handanovic hoefde alleen in de eerste wedstrijd op eigen grond een doelpunt van Slowakije-spits Martin Jakubko te incasseren (2-1 winst) en zag dat slechts Tsjechië een punt (0-0) wist mee te nemen uit Maribor. Om nog een kans te maken op een WK-ticket zal Slovenië tegen Slowakije en San Marino moeten laten zien dat het ook buitenshuis wat waard is.

Opvallend Grote man achter het Sloveense succes is 1.FC-Köln spits Milivoje Novakovic die bij zes (vier goals, twee assists) van de tien thuisdoelpunten betrokken was. De 1,92 meter lange Novakovic was veelvuldig het eindpunt van de vlotte combinaties die de Slovenen onder aanvoering van spelmaker Robert Kirm en de opkomende back Miso Brecko op de mat legden.

NOORD-IERLANDKlassering 3de plaatsNoord-Ierland had in september de kans zich te ontdoen van de concurrentie, maar na een 1-1 gelijkspel in Polen ging de belangrijke wedstrijd in Belfast tegen Slowakije met 0-2 verloren. Met nog maar één wedstrijd voor de boeg, uit tegen Tsjechië, weet Noord-Ierland dat de kans op plaatsing tot een minimum is geslonken. Door het onderlinge resultaat (0-2 uit, 1-0 thuis) met Slovenië maakt het in thuiswedstrijden goed presterende Noord-Ierland alleen nog kans op de trip naar Zuid-Afrika als de Slovenen zowel tegen Slowakije als San Marino niet winnen.

Opvallend Noord-Ierse topscorer aller tijden David Healy zal verbitterd zijn over slechts dat ene doelpunt dat hij wist te maken op weg naar Zuid-Afrika. In de kwalificatiereeks voor het EK 2008 scoorde de spits van Sunderland nog dertien keer.

TSJECHIËKlassering 4de plaatsTsjechië is ondanks de onrustig verlopen kwalificatiereeks nog steeds in de race voor het WK van komende zomer. Na de pijnlijke 1-2 thuisnederlaag in april tegen Slowakije moest bondscoach Petr Rada zijn biezen pakken en werden zes internationals onder wie topscorer Milan Baros en aanvoerder Tomás Ujfalusi betrapt toen ze om half zeven 's ochtends vergezeld van enkele dames een restaurant verlieten. Baros maakte zijn wangedrag in september goed door zes minuten voor tijd op bezoek bij Slowakije de cruciale 2-2 aan te laten tekenen en vier dagen later met een onvervalste hattrick de ban te breken tegen San Marino (7-0).

Opvallend Baros, keeper Petr Cech en de weer fitte Tomás Rosicky zijn de laatst overgebleven vedetten van de generatie die op het EK 2004 zoveel indruk maakte. Nieuwe sterren als de aanvallers Václav Sverkos (Sochaux) en Tomás Necid (CSKA Moskou) scoorden beiden twee keer in de huidige reeks, maar staan voorlopig nog in de schaduw van de oudere generatie.

Bekijk hier al onze video's