WK Groep 1: Denen klaar voor kraker met Zweden

De Europese kwalificatiecampagne voor het WK 2010 in Zuid-Afrika nadert zijn ontknoping. VI belicht de spannende strijd om WK-tickets, zoals in groep 1.

WK Groep 1: Denen klaar voor kraker met Zweden

10 oktober: Denemarken-Zweden, Portugal-Hongarije14 oktober: Denemarken-Hongarije, Portugal-Malta,
Zweden-Albanië

DENEMARKENKlassering 1ste plaatsKoploper Denemarken heeft zaterdag tegen buurland Zweden naar alle waarschijnlijkheid genoeg aan een punt om zich tot groepswinnaar te kunnen kronen. Na de 1-0 overwinning van juni jongstleden in het Råsunda-stadion kan Denemarken in eigen huis de onderlinge balans met Zweden in eigen voordeel beslechten.

Vorm De Denen weten zich gesterkt door hun ongeslagen status in deze kwalificatiereeks, een positief onderling resultaat met nummer drie Portugal (1-1 thuis, 3-2 winst in Portugal) en door hun niet aflatende scoringsdrift. Targetmen Nicklas Bendtner en Søren Larsen scoorden tot nu toe respectievelijk drie en vijf keer en bondsoach Morten Olsen heeft met de van veelvuldig blessureleed herstelde Jon Dahl Tomasson nog een derde goalgetter in de gelederen.

ZWEDENKlassering 2de plaatsZweden bepaalt samen met Portugal en Hongarije welke ploeg zich gaat plaatsen voor de play-offs of misschien nog wel directe kwalificatie voor het WK. De Scandinaviërs staan er van die drie landen momenteel het beste voor met vijftien punten uit acht wedstrijden, tegen dertien punten voor de Portugezen en de Hongaren.

Vorm Zweden worstelt met het maken van doelpunten, ondanks de aanwezigheid van Zlatan Ibrahimovic. De spits van Barcelona scoorde net als linkermiddenvelder Kim Källström twee keer in de huidige kwalificatiereeks en bondscoach Lars Lägerback heeft moeite met het vinden van een geschikte aanvalspartner voor de absolute vedette van het Zweedse elftal. Henrik Larsson (twee assists), Johan Elmander en Marcus Berg (één doelpunt) voldeden allen maar deels aan de verwachtingen.

PORTUGALKlassering 3de plaatsPortugal heeft met twee thuiswedstrijden tegen Hongarije en Malta het makkelijkste programma. Spelen voor eigen publiek is echter nog geen voordeel gebleken voor de ploeg van Carlos Queiroz. Denemarken stal de overwinning met twee doelpunten in blessuretijd (2-3) en tegen Albanië en Zweden bleven de Portugezen steken op 0-0.

Vorm De talentvolle ploeg van Carlos Queiroz ontbeert vooral een echte afmaker. Veelzeggend is dat Manchester United-winger Nani samen met de momenteel geblesseerde Hugo Almeida topscorer in de kwalificatiecampagne is met twee goals. Het gebrek aan doelpunten is vooral toe te schrijven aan de improductiviteit van sterspeler Cristiano Ronaldo, die voor het laatst een interlanddoelpunt liet aantekenen in de groepswedstrijd tegen Tsjechie op het afgelopen EK in Zwitserland.

HONGARIJEKlassering 4de plaatsDe kans dat bondscoach Erwin Koeman terug te zien is op het WK lijkt nihil. Met twee zware uitwedstrijden tegen Portugal en Denemarken voor de boeg en een slechte onderlinge balans met Zweden in het achterhoofd moeten de Hongaren hopen op een ware stunt.

Vorm Hongarije is nog in de strijd voor een WK-ticket omdat het in de dubbele ontmoetingen met Albanië en Malta geen steken liet vallen en in die wedstrijd twaalf van zijn dertien punten behaalde. De ploeg leunt vooral op de brille van buitenspelers Balázs Dzsudzsák (PSV) en Szabolzcs Huszti (Zenit Sint-Petersburg) en het vermogen te scoren uit standaardsituaties. Met name dankzij de kopkracht van de 1,93 meter lange verdediger Roland Juhász (Anderlecht), die met twee goals en twee assists al veel gevaar stichtte in de vijandelijke zestien, maakte Hongarije vier doelpunten uit vrije trappen en corners.

Bekijk hier al onze video's