WK-gangers Saoedi-Arabië via groots huurproject naar Spaanse clubs

Reacties

Met één deal is het Spaanse profvoetbal negen spelers uit Saoedi-Arabië rijker. Het vernieuwende uitleenproject van de Saoedische voetbalbond en La Liga moet het niveau van de internationals omhoog krikken richting het komende WK.

WK-gangers Saoedi-Arabië via groots huurproject naar Spaanse clubs

La Liga is in Spanje verantwoordelijk voor het organiseren en het verloop van de competitie op het hoogste en het op één na hoogste niveau. De organisatie maakte in oktober vorig jaar al bekend te gaan samenwerken met de voetbalbond van Saoedi-Arabië en de Saoedische variant op een ministerie van Sport. De Spanjaarden helpen bij de opleiding van jeugdspelers en hopen met de samenwerking op commercieel vlak te profiteren van de groeiende populariteit van voetbal in het Midden-Oosten.

Bij een presentatie in Saoedi-Arabië is aangekondigd dat negen spelers vertrekken naar in totaal zeven Spaanse clubs. Het negental is volgens een verklaring van La Liga geselecteerd na een intensief scoutingsprogramma. Internationals Yahya Al-Shehri, Fahad Al-Muwallad en Salem Al-Dawsari zijn voor een halfjaar verhuurd aan respectievelijk Leganés, Levante en Villarreal. De zes landgenoten van het trio stromen niet in op het hoogste niveau, maar gaan bij hogere jeugdteams of in de Segunda División aan de slag.

Het is onduidelijk hoe intensief de Spaanse clubs betrokken zijn geweest bij het scouten van de specifieke spelers, of er afspraken zijn gemaakt over speeltijd en wie het salaris van de spelers voor zijn rekening neemt. De manier waarop Sporting Gijón zijn aanwinst presenteerde, leidde al tot hilariteit. De nummer tien van de Segunda División kondigde de komst van Abdullah Al Shabab aan. Al Shabab is echter de naam van de club waar huurling Abdullah Al Hamdan van afkomstig is.

WK-voorbereiding
Het huurproject moet Saoedi-Arabië helpen bij het verhogen van het niveau van het nationale team. Bondscoach Juan Antonio Pizzi (foto), die werd aangesteld nadat Bert van Marwijk tevergeefs was benaderd om terug te keren als keuzeheer, heeft nog een kleine vijf maanden voor de voorbereiding op het WK. Saoedi-Arabië neemt het in de poulefase in Rusland op tegen het gastland, Uruguay en Egypte.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.