Wittek schiet uit zijn slof en knalt Vitesse de Conference League in

Vitesse heeft zich donderdag ten koste van Anderlecht geplaatst voor het hoofdtoernooi van de Conference League. Maximilian Wittek was met twee treffers de (onverwachte) grote man bij de Arnhemmers, die ervoor hebben gezorgd dat er voor het eerst in lange tijd weer vijf Nederlandse ploegen meedoen aan de groepsfases van Europese toernooien.

Vitesse
Vitesse
2 - 1
Anderlecht
Anderlecht

Vitesse en Anderlecht maakten er vorige week in Brussel en spektakelstuk van en na het 3-3 gelijkspel was het voor beide ploegen duidelijk: een overwinning in Arnhem zou een ticket voor de Conference League opleveren. Vitesse begon zonder Oussama Tannane, die op de bank plaatsnam. Vanaf die positie zag hij zijn ploeg al na ruim drie minuten op voorsprong komen.

Wittek was de man die zich liet bejubelen. De vleugelverdediger nam een hoekschop kort, rende door en kreeg de bal terug van Eli Dasa. Wittek haalde vervolgens hard uit en omdat zijn schot van richting werd veranderd door Joshua Zirkzee, was Hendrik Van Crombrugge kansloos.

Na de droomstart voor Vitesse moest Anderlecht de aanval zoeken. De Belgen hadden het echter moeilijk met de tegenstander en kwamen niet vaak voor het doel van Markus Schubert. De Vitesse-keeper moest in de eerste helft alleen handelend optreden bij een schot van Zirkzee. Aan de overkant zorgden Sondre Tronstad en Wittek voor opwinding met schoten van afstand.

Voor de tweede helft schoot Vitesse weer uit de startblokken. Weer was er net drie minuten gespeeld toen de thuisploeg scoorde; weer was Wittek de doelpuntenmaker. Dasa vond met een goede voorzet zijn Duitse ploeggenoot, die met een knappe volley de marge verdubbelde. Zo heeft Wittek nu al vaker gescoord dan in zijn gehele eerste seizoen bij Vitesse, toen hij slechts een goal maakte.

Tien minuten voor tijd maakte Anderlecht het zonder naar de kant gehaalde Zirkzee weer spannend. Kristoffer Olsson schoot op de paal, waarna Lior Refaelov uit de rebound de aansluitingstreffer op het bord bracht. Anderlecht had zo succes bij de eerste écht grote kans die het kreeg en durfde weer te dromen van meer. Een strijdend, maar duidelijk vermoeid Vitesse gaf zijn voorsprong echter niet uit handen en verlengt zijn Europese avontuur met tenminste nog zes wedstrijden.

Door het succes van Vitesse is er voor het eerst in dertien jaar geen zomerse afhaker uit Nederland. Ajax doet mee aan de Champions League, PSV aan de Europa League en Feyenoord en Vitesse aan de Conference League. AZ is momenteel nog bezig tegen Celtic en hoopt zich te kwalificeren voor de Europa League, maar als dat niet lukt gaan de Alkmaarders sowieso verder in de Conference League.

Er wordt vrijdagmiddag vanaf 13.30 uur geloot voor de groepsfase van de Conference League.