Witte zakdoekjes in Arnhem: druk op Cocu neemt toe na nieuwe nederlaag Vitesse

De druk op Vitesse-trainer Phillip Cocu is verder toegenomen na de thuisnederlaag tegen SC Heerenveen. Na een rode kaart voor aanvoerder Marco van Ginkel ging de Arnhemse hekkensluiter zaterdagavond in eigen huis onderuit. De fans in Gelredome lieten hun ongenoegen blijken met witte zakdoekjes.

Vitesse
Vitesse
1 - 3
sc Heerenveen

'Er is maar één oplossing: winnen van Heerenveen', klonk het daags voor de wedstrijd. Cocu was woedend over de manier waarop zijn ploeg vorige week met 5-1 verloor bij Go Ahead Eagles, maar zag verbetering op het trainingsveld. 'Bij vlagen vlogen de vonken er wel af, het was soms op het randje, net niet met de koppen tegen elkaar. Daar was ik blij mee.' Maar Cocu besefte ook dat je op het trainingsveld geen wedstrijden wint.

Thuis tegen Heerenveen koos Cocu voor een systeem met drie centrale verdedigers, terwijl Davy Pröpper na een zware knieblessure zijn rentree maakte in de wedstrijdselectie. Vanaf de bank zag hij Vitesse al na vier minuten komen via Million Manhoef, die fraai raak schoot na terugleggen van Van Ginkel. In de 25ste minuut kwamen de bezoekers op gelijke hoogte. Pelle van Amersfoort schoot een uitstekende voorzet van Ché Nunnely achter Eloy Room.

Heerenveen had een licht overwicht in Gelredome en toen moest de thuisclub vanaf de 69ste minuut ook nog eens verder met een man minder. Van Ginkel werd, na ingrijpen van de VAR, van het veld gestuurd vanwege een overtreding op Oliver Braude. Eerder raakte Vitesse ook Michael Pinto al kwijt met een blessure; vier minuten voor rust moest de linksback zich laten vervangen door Enzo Cornelisse. Er was echt sprake van de Wet van Murphy bij de Arnhemmers.

Alles wat mis kon gaan bij Vitesse ging ook mis, want een kwartier voor tijd kregen de bezoekers ook nog eens een strafschop. De bal ging op de stip na een overtreding van Melle Meulensteen op Luuk Brouwers. Anas Tahiri ging achter de bal staan en stuurde Room de verkeerde hoek in: 1-2. Daar bleef het niet bij, want vijf minuten voor tijd maakte invaller Ion Nicolaescu er uit de draai 1-3 van. Vitesse blijft daardoor de hekkensluiter in de Eredivisie.