Wisselvallig Roda JC schudt Vitesse van zich af

Roda JC heeft een goede slag geslagen tegen Vitesse. Waar de Arnhemmers na de 3-2 nederlaag achterblijven in de middenmoot maakt de ploeg uit Kerkrade de gewenste sprong naar de subtop.

Voor eigen publiek dankte Roda de zege met name aan de schotvaardigheid van Roland Lamah en goed keeperswerk van Bram Castro. De Belgische doelman was vooral belangrijk tijdens de beginfase van het duel toen de thuisclub erg slordig speelde. Vitesse kreeg zonder goed te spelen drie goede kansen die onschadelijk werden gemaakt door Castro.

Roda kwam na twintig minuten pas een beetje in de wedstrijd, nam het heft in handen en kreeg ook de eerste kansen. De van flank gewisselde Lamah brak de ban. Op links maakte de jonge aanvaller weinig klaar, vanaf de rechterflank was hij duidelijk gevaarlijker. Dat illustreerde hij op slag van rust door met de bal aan de voet naar binnen te komen en hard raak te schieten: 1-0.

Vlak na de pauze hingen zijn ploeggenoten opnieuw om de nek van Lamah. Na een combinatie met Andres Oper rondde de linkspoot ditmaal af met een geplaatst schot.

De 2-0 achterstand was voor trainer Aad de Mos het sein om de verdedigende stellingen voor een iets aanvallender tactiek in te wisslen. Aanvaller Juan Lorca verving verdedigende middenvelder Abubakari Yakubu, maar die wissel betaalde zich pas uit nadat Roda via Jan-Paul Saeijs 3-0 was gekomen.

Roda viel plotseling terug naar het niveau van de eerste twintig minuten tegen het aandringende Vitesse. Sébastien Sansoni schoot de 3-1 binnen en invaller Harrie Gommans zag een rollertje van zijn voet eveneens het doel in hobbelen.