Wisselbeleid Ten Hag weer uitmuntend: Barça klaar in Europa na goal Antony

Manchester United heeft donderdagavond de achtste finale van de Europa League bereikt door Barcelona te verslaan. Het uitgedokterde strijdplan van manager Erik ten Hag werkte in de eerste helft niet naar behoren, maar na enkele omzettingen werd in de tweede helft alles rechtgezet.

Manchester United
2 - 1
Barcelona
Barcelona

Ten Hag hield vast aan zijn tacktiek uit het heenduel met Barça, wat betekende dat Wout Weghorst weer als middenvelder opereerde. Toch kwam Barcelona net als in de heenwedstrijd op voorsprong. Robert Lewandowski benutte in de achttiende minuut een strafschop, nadat Bruno Fernandes een overtreding op Álex Baldé had gemaakt. Barça was daarna de ploeg met het initiatief op Old Trafford, wat manager Ten Hag ook had gezien.

Hij greep tijdens de rust in door de in de selectie teruggekeerde Antony te brengen voor Weghorst. Fernandes kreeg hierdoor een nieuwe rol in het elftal en vanuit die positie was hij al na twee minuten in het tweede bedrijf beslissend. Hij speelde Fred strak aan, die de rechterhoek vond en zo de 1-1 maakte.

Zo ontstond er na de 2-2 in Camp Nou opnieuw een interessante strijd tussen de twee grootmachten. De climax volgde een kwartier voor tijd, toen de wissels van Ten Hag wederom betrokken waren bij een doelpunt. Alejandro Garnacho zag een inzet geblokt worden, de rebound voor Fred werd ook geblokt, waarna Antony zich ontfermde over die rebound. De Braziliaan schoot wel bekeken raak in de verre hoek en zorgde voor een vreugde-explosie op Old Trafford.

Het was zeker niet de eerste keer dit seizoen dat een wissel scoorde voor Man Utd. Negentien doelpunten werden gemaakt door spelers die Ten Hag inbracht. Geen enkel team uit de vijf grootste competities van Europa komt aan die cijfers.

Xavi reageerde na de goal van Antony meteen door Ansu Fati te brengen, maar Man Utd hield achterin stand. Zo gaan de Engelsen door naar de achtste finale van de Europa League, waarin Feyenoord een potentiële tegenstander is. Vrijdagmiddag wordt er geloot voor de volgende ronde.