Willem van Hanegem naar Sparta

Willem van Hanegem is de nieuwe trainer van Sparta. Vrijdag tekende Van Hanegem een contract tot aan het einde van het seizoen. Dolf Roks, de huidige hoofdtrainer, zal bij de ploeg betrokken blijven, zo stelde Van Hanegem als expliciete voorwaarde voor zijn aantreden bij Sparta.

Van Hanegem, die dinsdag 57 wordt, maakt het seizoen af als hoofdverantwoordelijke van het technisch beleid bij Sparta. Dat betekent in de praktijk dat Van Hanegem onder andere hoofdtrainer zal zijn en Roks hem daarbij zal assisteren. De 52-voudig international zal zeer waarschijnlijk ook enkele spelers aantrekken. Maar welke spelers, is nog een vraagteken. Sparta neemt momenteel de zestiende plaats in op de ranglijst en is met drie andere ploegen (De Graafschap, Fortuna Sittard, RBC Roosendaal) verwikkeld in strijd tegen degradatie.

Voor Roks is de komst van Van Hanegem geen probleem. 'Ik was me ervan bewust dat ik een stapje opzij moest doen. Wel heb ik gesteld, dat ik alleen bij de selectie actief zou kunnen blijven als iemand van het kaliber Van Hanegem de eindverantwooordelijkheid zou krijgen. Nu dit het geval is, verheug ik me op de samenwerking en ga ik er voor de volle honderd procent voor. Echt teleurgesteld ben ik niet. Ik pakte te weinig punten, dan is de kans groot dat dit gebeurt', aldus Roks.

Afgelopen week gonsde het al van geruchten dat Van Hanegem de plaats van Roks zou in nemen. De voormalig coach van Feyenoord en AZ had in zijn functie als columnist van Voetbal International en analist van abonnee-zender Canal+, flinke kritiek geuit op de speelwijze van de Kasteelploeg, die vorige week vrijdag aantrad tegen De Graafschap (2-1 verlies). In de meest recente VI ontkende Van Hanegem nog stellig dat hij contact zou hebben met Sparta. Hij sprak in zijn column onder meer vertrouwen uit in Roks, die er volgens hem alles aan zou doen om Sparta in de KPN Eredivisie te houden.

Bekijk hier al onze video's