Willem II: stoere kerels, makke schapen

'Hup, Willem II, stoere kerels, trots van het voetballand...' Aldus luidt de eerste strofe van Willem II's clublied. Afgelopen zondag, met landskampioen Ajax op visite, waren de 'kerels' van trainer Mark Wotte echter weinig stoer. Sterker: als makke lammeren lieten de Tilburgers zich naar de slachtbank leiden. De Amsterdamse teller stokte uiteindelijk op 0-6 en frappant genoeg was dat geen record. In het seizoen 1981/82 had diezelfde ploeg bij het 'Ajax van het Zuiden' al eens met 1-7 gewonnen.

Hoe kan een ploeg zo naïef, slap en weerloos de winterstop uitkomen? Mark Wotte kon er geen verklaring voor vinden - de voorbereiding was immers goed geweest. Slechts één Willem II'er stond tegen Ajax zoals gewoonlijk zijn mannetje: Denny Landzaat (foto). Van de overige tien maakten met name de verdedigers Kew Jaliens en Chris Janssens het bont. De arme Belg vroeg uiteindelijk zelf om een wissel. 'Maar dan had ik er wel tien naar de kant kunnen halen', vond Wotte. 'Ik heb me geschaamd voor ons spel, maar het enige wat ik nu doe, is vooruit kijken. Om deze afstraffing snel te vergeten en vrijdag tegen FC Zwolle wél met de juiste instelling aan de start te staan.'

Toch nog even naar het verleden. Naar 23 oktober 2002, om precies te zijn. Willem II had zojuist met 3-1 van RBC Roosendaal gewonnen en stond plotseling - achter Ajax en PSV - derde in de Holland Casino Eredivisie. De Tilburgers waren erin geslaagd de defensie dicht te metselen, meldde Wotte trots ('We hebben in acht wedstrijden slechts zeven goals tegen') en voorin had de ploeg met Jatto Ceesay, Dmitri Shoukov en Tarik Sektioui het juiste evenwicht gevonden. 'We zijn nuchter, maar niet bang voor onze tegenstanders', aldus Wotte, die alleen beducht was voor een terugslag na de winterstop. Willem II had immers een zware Intertoto-competitie achter de rug gehad.

Aan de Champions League wenste Wotte niet te denken. Dat was maar goed ook, want hij was nog niet uitgesproken, of het Tilburgse verval zette zich reeds in. Ajax, Feyenoord, Vitesse én buurman RKC Waalwijk bleken stuk voor stuk te sterk.

Pas tegen Excelsior mocht Willem II weer ervaren wat winnen was, maar het bleek slechts een stuiptrekking. Bij degradatiekandidaat De Graafschap werden punten gemorst, waarna het uit bij PSV in een draak van een wedstrijd opnieuw in het stof beet. En oh ja, tussendoor werd de ploeg ook nog eens uit het Amstel Cup-toernooi geknikkerd door Ajax 2. De winterstop kwam dus als geroepen om de wonden te likken, maar zoals Ajax afgelopen zondag aantoonde bood het vooralsnog nog weinig soelaas.

Hoe verder het seizoen vordert, hoe meer duidelijk wordt dat Willem II nog altijd geen opvolger van Mariano Bombarda heeft weten te vinden. De logge aanvaller was niet alleen goed voor rond de twaalf doelpunten per seizoen, maar fungeerde vooral ook als aanspeelpunt. En een dergelijke schakel is in een ploeg die 4-3-3 met de punt naar voren speelt broodnodig. Niet dat dat Willem II zondag tegen Ajax de kop kostte. Dat zat 'm meer in de instelling en persoonlijk onvermogen. 'Het was drie keer niks', constateerde Mark Wotte. En dat was nog een understatement.

De Tricolores duikelden intussen naar de zevende plaats. FC Utrecht en NEC hijgen Willem II in de nek, FC Twente komt eraan. De Tilburgers denken met afgrijzen terug aan de elfde plek van afgelopen seizoen, maar diezelfde klassering komt wekelijks met rasse schreden dichterbij.

Bekijk hier al onze video's