Whisky met een eierdooier als tovermiddel voor een glansrol tegen Ajax

Reacties

Hans Polko kende zijn beste tijd bij De Graafschap, waar hij ook werd gekozen als dé cultheld van de club, maar is vooral bekend vanwege een goal die hij maakte in het shirt van Heracles Almelo. Een nogal bijzonder wondermiddel hielp hem aan een glansrol tegen wereldkampioen Ajax.

Whisky met een eierdooier als tovermiddel voor een glansrol tegen Ajax
© Voetbal International

Ajax was in de jaren zeventig drie jaar op rij kampioen van Europa geworden, toen het in december 1974 Heracles trof in het nationale bekertoernooi. De Amsterdammers verloren met 4-2 en dat kwam vooral door toedoen van Polko, die bij drie Heracles-goals direct betrokken was. Hij maakte zelf het laatste doelpunt van de wedstrijd.

En dat terwijl Polko verre van fit was. 'Ik was die dag niet helemaal lekker, maar trainer Ron Dellow had me nodig', blikt Polko in gesprek met VI terug. 'Hij pakte me bij de arm en nam me mee naar een klein kleedkamertje. Daar stond een glas met dat Schotse spul van hem, die whisky. Daarin dreef een geel dingetje, een eierdooier. Dat was volgens hem het perfecte middel tegen mijn misselijkheid. Blijkbaar ging hij ervan uit dat ik weer eens een kater had. Maar ja, wat maakte mij het uit? Ik heb die whisky met dat rauwe ei naar binnen gegooid en dik in de verlenging was ik nog steeds aan het rennen, kon ik nog de kracht vinden om mee naar voren te gaan en maakte ik het laatste doelpunt.’

Polko viel meteen plat op zijn rug en bleef liggen. Pas een kwartier later meldde hij zich bij de opgewonden pers. De winnende trainer was net aan het woord en uitermate tevreden: ‘Je speelt tegen de wereldkampioen, je wint en je bent dus wereldkampioen. Maar toon dat dan volgende week ook tegen FC Den Bosch.’ Polko reageerde met gevoel voor humor op die uitspraak: ‘Natuurlijk, ik ben deze wedstrijd alweer vergeten. Den Bosch is nu het belangrijkste.’ Om daarna bulderend van het lachen een biertje te bestellen.

Lees via VI PRO het hele verhaal over De Graafschap-cultheld Hans Polko.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.