Weston McKennie, de man voor wie Juventus lachend dertig miljoen neertelt

Reacties

31 duels, dat was voor Juventus ruim voldoende om een beslissing te nemen over de toekomst van Weston McKennie. De Italiaanse club lichtte woensdag de optie in het huurcontract, waardoor de Amerikaanse middenvelder definitief speler is van Juve. Niet heel gek, omdat de fans dol op McKennie zijn. Voor trainer Andrea Pirlo geldt dat al helemaal.

Weston McKennie, de man voor wie Juventus lachend dertig miljoen neertelt
© Pro Shots
Juventus
Juventus
3 - 1
Lazio
Lazio

McKennie was de eerste speler die Juventus contracteerde nadat bekend was geworden dat Maurizio Sarri werd opgevolgd door Pirlo. Het is niet lastig voor te stellen waarom McKennie werd overgenomen van Schalke 04, gezien de kwaliteiten van de Amerikaanse middenvelder.

Onder Pirlo begon McKennie als controleur op het middenveld, de plek waar hij in het verleden tijdens Bundesliga-wedstrijden ook regelmatig te vinden was. Naarmate het seizoen in de Serie A vorderde, werd McKennie verder naar voren geschoven door Pirlo. De oud-voetballer zet dit seizoen zijn eerste stappen in zijn trainersloopbaan en dus is hij zoekende naar de tactiek die hem het beste ligt. In dat opzicht is een tactische alleskunner in je elftal hebben zeer prettig.

In de laatste paar wedstrijden staat McKennie op het middenveld, maar dan meer aan de zijkant. In een dynamische rol: als back-up als de vleugelverdediger op rechts naar voren gaat om voor aanvallende impulsen te zorgen, maar ook als aanvallende kracht als daar de ruimte voor is. Het is een van de redenen dat McKennie in zijn korte periode als speler van Juventus al vaker gescoord heeft dan in zijn tijd in Gelsenkirchen.

In een financieel zware periode besluit Juventus om toch over te gaan op de definitieve aankoop van McKennie. Door de optie te lichten in het huurcontract is de Italiaanse recordkampioen ruim achttien miljoen armer, dat verspreid over drie jaar betaald moet worden aan Schalke 04. Daarnaast kan de Duitse club nog 6,5 miljoen aan bonussen ontvangen. Inclusief de huursom van 4,5 miljoen kan Juventus een slordige dertig miljoen euro afschrijven na de aanschaf van McKennie.

Een fors bedrag, maar Pirlo zal lachend toekijken als de portemonnee getrokken wordt. Slechts drie spelers van Juventus kwamen onder de trainer in meer wedstrijden dan McKennie in actie en alleen Cristiano Ronaldo, Álvaro Morata en Federico Chiesa scoorden meer dan de Amerikaan.

Serie A

Stand Serie A 2020/2021

Italië

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Internazionale
38
28
7
3
89-35
+54
91
2
AC Milan
38
24
7
7
74-41
+33
79
3
Atalanta Bergamo
38
23
9
6
90-47
+43
78
4
Juventus
38
23
9
6
77-38
+39
78
* Actueel tot en met 12 feb. 2024

Het is heel opvallend hoe Juventus presteert met McKennie als basisspeler tegenover Juventus zonder McKennie vanaf het begin binnen de lijnen. Van de 24 wedstrijden die Juventus dit seizoen afwerkte in de Italiaanse competitie, startte McKennie veertien duels in de basisopstelling. Van die veertien wedstrijden werden er elf gewonnen, goed voor een winstpercentage van ongeveer tachtig procent. In tien wedstrijden kwam McKennie als invaller binnen de lijnen of speelde de Amerikaan helemaal niet, zonder McKennie als basisspeler ligt het winstpercentage van Juventus op slechts dertig procent.

Zonder huurling, maar mét contractspeler McKennie gaat Juventus verder in de jacht op koploper Internazionale. In speelronde 26 speelt de formatie uit Milaan de lastige thuiswedstrijd tegen Atalanta Bergamo, waardoor Juve in de eigen wedstrijd tegen Lazio goede zaken kan doen. Ongetwijfeld met een belangrijke rol voor McKennie.

Het programma van speelronde 26 in de Serie A


Za 6 mrt. 2021

Zo 7 mrt. 2021

Ma 8 mrt. 2021

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer W. McKennie
Meer over W. McKennie
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.