West Ham deelt Chelsea dreun uit: strijd om CL-tickets naar het kookpunt

West Ham United heeft woensdagavond Chelsea verslagen in een spannende Londense derby. De thuisploeg toonde na een opmerkelijk VAR-moment veerkracht en sloeg vlak voor tijd toe.

West Ham United
3 - 2
Chelsea
Chelsea

'Er zijn maar twee of drie managers in de Premier League met een hoger winstpercentage dan ik. Dat doe ik nu eenmaal, winnen.' Was getekend: David Moyes, vlak na zijn aanstelling bij West Ham United rond de jaarwisseling. Het zijn woorden die de Schot achtervolgen nu hij na een halfjaar slechts zeventien procent van zijn competitieduels in winst omzette.

Met 2-0 nederlagen tegen Wolverhampton Wanderers en Tottenham Hotspur was West Ham United zwak uit de coronabreak gekomen, in tegenstelling tot Chelsea, dat in competitieverband afrekende met Aston Villa en Manchester City en in de kwartfinale van het FA Cup-toernooi zegevierde op bezoek bij Leicester City.

West Ham United hoefde in de eerste helft niet veel onder te doen voor de stadgenoot, maar het zat The Hammers aanvankelijk niet mee. Vlak voor rust leek de ploeg op voorsprong te komen na een scrimmagesituatie waarbij Tomás Soucek het laatste zetje gaf, maar na een lange VAR-check (waarbij de kenmerkende lijntjes werden getekend) ging er een streep door de treffer wegens buitenspel van de op de grond liggende Michail Antonio.

Bijna direct daarna incasseerde West Ham United in de vorm van een tegengoal een volgende dreun. Christian Pulisic ging over het been bij Issa Diop, waarna Willian de penalty verzilverde. Bij het scheiden van de markt voor rust was Chelsea zijn voorsprong echter alweer kwijt. Deze keer bleef de goal van Soucek wél staan. De Tsjech kopte raak uit een corner, waarbij de Chelsea-defensie (inclusief de aarzelende doelman Kepa Arrizabalaga) een onzekere indruk maakte.

Na de hervatting kwam de formatie van Moyes zelfs op voorsprong. Na een zeer knappe actie van uitblinker Jarrod Bowen schoot Antonio raak. De spits had anders misschien wel een penalty gekregen omdat er eerder in de aanval een overtreding op hem was begaan. Voor de regisseur reden om de virtuele West Ham United-fans op standje 'enthousiast' te zetten.

Toch leek een zege voor Moyes andermaal uit te blijven: in de 72ste minuut trof Willian namelijk fraai doel uit een vrije trap, nadat Chelsea het tempo daarvoor al flink had verhoogd. The Blues gingen hierna op zoek naar de 2-3, maar kregen juist zelf een derde treffer om de oren. Na een loepzuivere counter met hoofdrollen voor Pablo Fornals en Antonio werd eindstation Andriy Yarmolenko bereikt. De Oekraïner rukte op richting het strafschopgebied en maakte het karwei vervolgens heerlijk af.

Met de nederlaag verzuimt nummer vier Chelsea het als derde geklasseerde Leicester City, dat eerder op de dag verloor bij Everton, te passeren. Bovendien is de voorsprong op Manchester United en Wolverhampton Wanderers allerminst geruststellend. Zoals bekend plaatst de topvier of de topvijf in de Premier League (afhankelijk van het oordeel van het sporttribunaal CAS in de zaak-Manchester City) zich direct voor de Champions League. Voor West Ham United is de zege zeer welkom in de strijd om lijfsbehoud.