Liverpool heeft in de topper tegen Arsenal zaterdagavond een niet mis te verstaan signaal afgegeven. The Reds wonnen op Anfield hun negende Premier League-duel op rij en sloten 2018 zo perfect af. De eerste landstitel sinds 1990 lonkt.

5 - 1
Arsenal
Arsenal

Liverpool was dit seizoen nog niet verslagen in de competitie en kreeg de afgelopen week het ene na het andere goede nieuws. Manchester City, de grootste concurrent voor de landstitel, verloor achtereenvolgens van Crystal Palace en Leicester City, terwijl Tottenham Hotspur zaterdag onderuit ging tegen Wolverhampton Wanderers. Het betekende een heerlijke voorbereiding voor de ploeg van manager Jürgen Klopp.

Toch ging het in de openingsfase zaterdag mis. Alex Iwobi kwam namens Arsenal door aan de linkerkant en gaf de bal perfect voor. Bij de tweede paal kon Ainsley Maitland-Niles hem zo binnenglijden: 0-1. Het was pas de derde (!) tegentreffer voor Liverpool in eigen huis dit Premier League-seizoen. Het was een welkome opsteker voor Arsenal, dat de laatste weken niet soepel draaide, maar lang konden The Gunners niet van die voorsprong genieten.

Nog geen drie minuten later was het namelijk alweer gelijk. Roberto Firmino combineerde met Mohamed Salah, kreeg de bal na gepruts van Arsenal-verdedigers Stephan Lichtsteiner en Shkodran Mustafi prompt voor zijn voeten en rondde op karakteristieke wijze af met een no look-schot: 1-1 (foto onder). Twee minuten later was het opnieuw raak voor Firmino. Hij kreeg de bal na goed storen van Sadio Mané, slalomde schitterend door de Arsenal-defensie heen en schoot koeltjes raak: 2-1.

Liverpool draaide de wedstrijd zo binnen vijf minuten volledig om en dat kwam hard aan bij Arsenal, dat het na een prima start helemaal kwijt was. De thuisploeg ging erop en erover en maakte er nog voor rust 4-1 van. Eerst was het Mané die scoorde na breedleggen van Salah, later was het de Egyptenaar zelf die een strafschop versierde én benutte.

Arsenal-manager Unai Emery greep halverwege in door Mustafi te wisselen en Laurent Koscielny in te brengen. De wedstrijd was echter al volledig gespeeld en in de 65ste minuut maakte Liverpool ook aan de laatste illusies van de bezoekers een einde. Sead Kolasinac gaf Dejan Lovren een beuk en opnieuw kregen The Reds een penalty. Firmino mocht deze keer aanleggen en maakte geen fout: 5-1. De Braziliaan completeerde daarmee zijn eerste hattrick in dienst van Liverpool.

De ploeg van Klopp sloot 2018 daarmee in stijl af. De cijfers van Liverpool in de eerste twintig Premier League-duels van dit seizoen zijn indrukwekkend. De club van Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum won zeventien wedstrijden en speelde drie keer gelijk met de doelcijfers 48-8. De voorsprong op regerend kampioen Manchester City bedraagt tien punten, al komen The Citizens zondag nog wel in actie (uit tegen Southampton). Op donderdag 3 januari wacht de absolute kraker Manchester City - Liverpool.