Een sterk spelend Heracles Almelo heeft AZ zondag zijn eerste competitienederlaag bezorgd. Twee prachtige treffers deden de Alkmaarders de das om in het Polman Stadion.

Heracles Almelo
3 - 2
AZ
AZ

Heracles had nog iets goed te maken na de 5-0 nederlaag bij Willem II van afgelopen week. De formatie van trainer Frank Wormuth was het seizoen sterk begonnen met een gelijkspel bij Ajax en een zege op ADO Den Haag, maar beleefde dus een ongekende terugval in Tilburg.

Tegen AZ kwam Heracles aanzienlijk beter voor de dag dan afgelopen week, al was het begin ongelukkig. Myron Boadu zette de bezoekers namelijk al in de tweede minuut op voorsprong door de bal vanuit een lastige hoek achter doelman Janis Blaswich te schieten. Het was Oussama Idrissi die het voorbereidende werk verzorgde.

Onder aanvoering van aanjager Kristoffer Peterson ging Heracles op jacht naar de gelijkmaker. Na een aantal hachelijke situaties voor het doel van AZ-keeper Marco Bizot probeerde Mohammed Osman het na 21 minuten maar eens van afstand. Met succes: vanaf een meter of 25 verdween de bal zeer fraai in de kruising.

Mohammed Osman viert zijn prachtige gelijkmaker.

De goal injecteerde Heracles met vertrouwen in de aantrekkelijke eerste helft. De ploeg van Wormuth draaide AZ met hoofdrollen voor Brandley Kuwas en Peterson de duimschroeven aan, maar de bezoekers lieten zich evenmin onbetuigd: vlak voor rust voorkwam Blaswich dat Thomas Ouwejan de 1-2 maakte. Op dat moment had Heracles al tevergeefs geappelleerd voor een strafschop. Na inmenging van de VAR besloot arbiter Jeroen Manschot geen penalty toe te kennen voor een handsbal van Ron Vlaar.

Ook na de hervatting hoefden de toeschouwers zich nauwelijks te vervelen. Het spel ging op en neer, waarbij Heracles het meest dreigend was en ook de meeste persoonlijke duels won. De 2-1 in de 51ste minuut kwam dan ook niet uit de lucht vallen. Het was Peterson die het thuispubliek in vervoering bracht door de bal in de hoek te plaatsen na een rommelige situatie. De aanvaller staat al op vier goals na vier speelrondes.

Met het inbrengen van Albert Gudmundsson voor Vlaar maakte AZ-trainer John van den Brom zijn aanvallende intenties duidelijk. De IJslander stond nauwelijks binnen de lijnen of het stond 3-1. Lerin Duarte zette een actie in vanaf rechts, trok naar binnen en haalde van grote afstand vernietigend uit. Heracles leek de zege eenvoudig over de streep te trekken, maar Bjørn Johnsen dacht daar anders over. De invaller zorgde vijf minuten voor tijd uit de draai voor de 3-2 en luidde daarmee nog een spannende slotfase in. Heracles hield echter stand.

Door de zege komt Heracles op zeven punten, net zoveel als AZ. Na de interlandperiode gaan de Heraclieden op bezoek bij SC Heerenveen en stuit AZ in eigen huis op Feyenoord.