Wervelend AZ met speels gemak langs NEC

Met trainer Louis van Gaal noodgedwongen in een rolstoel op de tribune liet AZ in Alkmaar NEC geen enkele kans (4-0).

Van Gaal moest de wedstrijd noodgedwongen vanaf de tribune volgen. De trainer had vanwege een gebroken enkel en kuitbeen niet kunnen plaatsnemen op de bank. Het linkerbeen zal minimaal zes weken in het gips blijven. Van Gaal is drie weken veroordeeld tot een rolstoel.

Wat Van Gaal vanuit een ander standpunt zag, zal hem hebben kunnen bekoren. Na de eerste 45 minuten kon de coach al rustig naar binnen gaan. Ogenschijnlijk kinderlijk eenvoudig was NEC in het DSB Stadion tot een kansloze ploeg gedegradeerd. Simon Cziommer promoveerde na dertien minuten een voorzet van Demy de Zeeuw met een duikkopbal tot een doelpunt. De tweede en derde goal deden daarvoor qua schoonheid weinig onder. Grétar Steinsson kopte een corner richting het doel, waarna Kew Jaliens knap uit de draai de bal in het Nijmeegse doel kreeg. Na een half uur was een hoogstandje van Ari NEC-keeper Gábor Babos te veel.

De ruime voorsprong bood AZ de gelegenheid na rust de wedstrijd rustig uit te spelen. Hoewel NEC claimde dat er hands aan vooraf was gegaan, vergrootte De Zeeuw de Alkmaarse voorsprong. Omdat Cziommer in het laatste kwartier nog de lat teisterde, bleef de score na de mooie en overtuigende AZ-avond 4-0.