Wereldberoemde ballenjongen velt Ajax-beloften met hattrick

Ajax Onder-18 heeft zijn goede start in de Youth League geen vervolg gegeven. Na de overwinning op Rangers van vorige week, volgde dinsdag een nederlaag met duidelijke cijfers bij Liverpool. De thuisploeg won met 4-0, vooral door een hattrick van Oakley Cannonier, misschien wel 's werelds bekendste ballenjongen.

Ajax begon op de Liverpool FC Academy in Kirkby met een aantal wijzigingen ten opzichte van de succesvolle ouverture vorige week. Tommy Setford, Alvaro Henry, Nassef Chourak, Jaydon Banel en Stanis Idumbo Mozambo waren de vijf nieuwe namen in de formatie van Frank Peereboom.

Liverpool, dat net als de Amsterdamse leeftijdsgenoten winnend was begonnen aan de poulefase, had ook nu al snel reden tot juichen. Spits Cannonier rondde in de achtste minuut knap af uit een voorzet van de rechterkant. Cannonier is ondanks zijn jonge leeftijd toch al een held bij de supporters van The Reds. De aanvaller was namelijk de ballenjongen die het vernuft had om Trent Alexander-Arnold snel van een bal te voorzien, die de rechtsback vervolgens vliegensvlug naar Divock Origi speelde. Enkele tellen later tekende de Belg voor de beslissende treffer in de halve finale van de Champions League in 2019, tegen Barcelona.

In het restant van de eerste helft had Ajax het grootste deel van het balbezit en een paar goede mogelijkheden, maar kon het niets doen aan de achterstand. Al snel in de tweede helft werd het erger voor de jonge Ajacieden. Slordig uitverdedigen onder druk van de thuisploeg kwam ze duur te staan. Andermaal Cannonier strafte het gepruts van doelman Setford af.

Een klein kwartier voor tijd gooide het fysiek iets sterkere Liverpool de wedstrijd definitief in het slot. Een steekballetje werd door een Ajax-verdediger doorzien, maar hij speelde de bal recht in de voeten van Cannonier, die zijn hattrick vervolledigde. In blessuretijd werden de cijfers nog duidelijker: Louie Koumas bepaalde de eindstand op 4-0.

Ondanks de nederlaag staat Ajax voorlopig nog tweede in zijn poule, omdat Rangers - Napoli door het overlijden van koningin Elizabeth is verplaatst naar woensdagmiddag. De Amsterdammers hervatten het toernooi over drie weken met een thuiswedstrijd tegen Napoli.