Werder weerstaat gele storm, De Jong pijnigt Leipzig

Borussia Dortmund is op bezoek bij Werder Bremen niet verder gekomen dan een gelijkspel. Bij winst was Dortmund zeker van Champions League-voetbal. Nigel de Jong pakte met 1. FSV Mainz 05 uit tegen RB Leipzig.

Werder Bremen - Borussia Dortmund 1-1
Halverwege de eerste helft brak Marco Reus de ban. Een schot van Maximilian Philipp werd nog geblokt. Vervolgens stuiterde de bal voor de voeten van de aanvoerder, die vernietigend uithaalde. Vorige week was Reus ook succesvol, met twee treffers tegen Bayer Leverkusen. Werder is voor de middenvelder een favoriete tegenstander. In vijftien duels kwam hij elf keer tot scoren.

Werder was vijf minuten na de openingstreffer dicht bij de gelijkmaker, toen Max Kruse op doel schoot. Roman Bürki hield de bal knap uit zijn doel. Reus had vervolgens de marge moeten verdubbelen, maar liet het na de 0-2 te maken. Vlak voor rust deed die misser extra pijn, toen Bürki een kopbal van Maximilian Eggestein nog wist tegen te houden, maar het antwoord schuldig moest blijven toen Thomas Delaney in de rebound over hem heen kopte: 1-1.

Het schaakspel leverde na ruim een uur weer wat vuurwerk op, toen Reus de diepte in werd gestuurd en zijn voorzet werd afgerond door Ömer Toprak. Maar Reus stond buitenspel, de treffer ging niet door. Dortmund had de smaak te pakken en was twee minuten later opnieuw dicht bij de voorsprong. Ditmaal raakte uitblinker Reus met een hard afstandsschot de paal. Niet veel later stond de lat Dortmund in de weg. De mee opgekomen verdediger Manuel Akanji manoeuvreerde handig langs zijn tegenstander en schoot hard op doel. De Zwitser zag zijn poging via de vingertoppen van doelman Jiri Pavlenka op de lat uiteen spatten.

Het bleek het startschot van een vermakelijk laatste kwart van de wedstrijd. Beide keepers hoefden zich geen moment te vervelen. Die van de thuisclub kon bij een kopbal van Jadon Sancho voor de derde keer het houtwerk bedanken. Een harde kopbal van invaller André Schürrle leek de drie punten voor Dortmund alsnog op te leveren, maar sta-in-de-weg Pavlenka tikte de bal over en groeide uit tot man van de wedstrijd.

1. FSV Mainz 05 - RB Leipzig 3-0
Nigel de Jong heeft met het noodlijdende 1. FSV Mainz 05 tegen RB Leipzig goede zaken gedaan om zonder nacompetitie in de Bundesliga te blijven. De Nederlander had een basisplaats bij de thuisploeg. Mainz kwam na een half uur spelen op voorsprong dankzij de Argentijn Pablo De Blasis. Vervolgens hadden de bezoekers de hele tweede helft het overwicht, maar tot veel kansen leidde dat niet.

In de slotfase, nadat De Jong was gewisseld, zorgden Alexandru Maxim en Bote Baku alsnog voor een grote overwinning: 3-0. Mainz heeft nog twee duels om Freiburg, Wolfsburg en HSV onder zich te houden. Zaterdagmiddag speelt de ploeg van De Jong tegen Dortmund, dat dan Champions League-voetbal veilig wil stellen. Bij Leipzig haalde Naby Keïta het einde van de wedstrijd niet. Hij kreeg rood, is al verkocht aan Liverpool voor 70 miljoen euro, en zal zijn laatste minuten in Duitse dienst gespeeld hebben.