Werder Bremen komt met de schrik vrij en blijft in de Bundesliga

Werder Bremen blijft voor de Bundesliga behouden. De ploeg van Florian Kohfeldt schudde mede dankzij een merkwaardig 'dubbeltellend' eigen doelpunt 1. FC Heidenheim van zich af in de promotie/degradatiestrijd.

Heidenheim
Heidenheim
2 - 2
Werder Bremen

In Bremen en omstreken kan men eindelijk opgelucht ademhalen. De ver afgezakte kampioen van 2004 leek in het reguliere seizoen lange tijd op weg naar rechtstreekse degradatie, maar ontsnapte op de laatste speeldag, door met liefst 6-1 te winnen van 1. FC Köln. In de eerste ontmoeting met Heidenheim, de nummer drie van de 2. Bundesliga, maakte Werder afgelopen donderdag veel minder indruk: 0-0.

De spanning nam hierdoor alleen maar toe voor Werder, maar de Noord-Duitsers leken maandag tegen de druk bestand. Met Davy Klaassen als aanvoerder (Niklas Moisander was er vanwege een schorsing niet bij) liet Werder in de eerste tien minuten al meer zien dan in de gehele eerste ontmoeting met Heidenheim en na een vroege kans voor Joshua Sargent leverde dat al in de vierde minuut de openingstreffer op.

De manier waarop Werder op voorsprong kwam, was merkwaardig. Na een mislukte controle van eerst Milot Rashica en vervolgens Sargent schoot Heidenheim-verdediger Norman Theuerkauf, die toch niet bepaald onder druk stond, de bal onbegrijpelijk in zijn eigen kruising. Dat doelpunt telde direct dubbel voor Werder, want gezien de regel van de uitgoals moest Heidenheim nu minstens twee keer scoren om te kunnen promoveren.

In de eerste helft leek Heidenheim niet het geloof te hebben dat dit mogelijk was. De thuisploeg verzuimde om serieus de druk op te voeren en Werder hield zonder enige moeite stand. Heidenheim-coach Frank Schmidt weigerde echter om de handdoek in de ring te gooien en bracht met Stefan Schimmer en David Otto vers bloed binnen de lijnen voor de tweede bedrijf. In de eerste vijf minuten na de pauze kregen de invallers direct enorme kansen op de gelijkmaker.

Werder kwam met de schrik vrij en stelde na de hectische openingsfase van het tweede bedrijf orde op zaken. De bezoekers namen de regie weer over en kregen een aantal goede kansen, waarbij Heidenheim-keeper Kevin Müller bewees dat hij het niveau van de Bundesliga wel zou aankunnen. Müller hield zijn ploeg op de been en zag het weer spannend worden toen Tim Kleindienst vijf minuten voor tijd voor de 1-1 zorgde. Nadat Tobias Mohr op de lat had geramd, liep Kleindienst de gelijkmaker binnen.

Kohfeldt had voor de goal van Heidenheim al defensief gewisseld en dus werd het opnieuw billenknijpen voor Werder. Heidenheim kwam er echter niet doorheen en diep in blessuretijd kwamen de bezoekers opnieuw op voorsprong. Fin Bartels pikte de bal af van de stuntelende Theuerkauf, die zo een verschrikkelijke avond beleefde, en gaf Ludwig Augustinsson een haast niet te missen kans. De Zweed schoot maar net onder de lat binnen en zo kon het feest van Werder losbarsten. Een benutte penalty van Kleindienst, de 2-2, veranderde daar niets aan.