Weergaloze Van Dijk leidt Liverpool naar kwartfinale

Met dank aan een fantastische Virgil van Dijk heeft Liverpool ten koste van Bayern München de kwartfinale van de Champions League bereikt. De Nederlander liet met een assist en een doelpunt zien veel meer te kunnen dan alleen verdedigen.

Bayern München
1 - 3
Liverpool
Liverpool

Na de doelpuntloze remise op Anfield viel er ook in München aanvankelijk weinig te genieten. Bayern, waar Thomas Müller ontbrak door een schorsing en Arjen Robben nog altijd niet fit is, durfde niet vol op de aanval te spelen en Liverpool vond dat met Van Dijk en Georginio Wijnaldum aan de aftrap wel best. Tegenvaller voor Liverpool was het vroege uitvallen van aanvoerder Jordan Henderson, die werd afgelost door Fabinho.

De openingstreffer in de 26ste minuut kwam uit het niets. Een lange bal van Van Dijk werd perfect aangenomen door Sadio Mané, die Rafinha aftroefde en ook de ver uit zijn doel gekomen Manuel Neuer passeerde, alvorens met een fraaie stift de 0-1 aan te tekenen. Liverpool zat op rozen, maar dat gevoel van veiligheid verdween nog voor rust als sneeuw voor de zon.

Wederom stond een lange bal van achteruit aan de basis van een doelpunt. Niklas Süle liet zien hetzelfde kunstje te  beheersen als Van Dijk en bediende Serge Gnabry, wiens harde voorzet door Joël Matip onder druk van Robert Lewandowski in eigen doel werd geschoten: 1-1. Zo had Bayern plotseling nog maar één doelpunt nodig om de kwartfinale te bereiken.

Toch was het Liverpool dat het beste van het spel had en ook voor de meeste dreiging zorgen. Voor rust kreeg Andrew Robertson de bal er niet in, na rust stuitte Mo Salah op Neuer. Bayern werd na de eigen goal van Matip pas in de 61ste minuut weer gevaarlijk. Een goede voorzet van Gnabry was net te scherp voor Lewandowski. Het Duitse gevaar was een incident, Liverpool had de wedstrijd onder controle en gooide de boel twintig minuten voor tijd op slot.

Neuer werd al door Van Dijk geklopt toen Duitsland tegen Oranje speelde en liet de boomlange Nederlander bij een corner dekken door Javi Martínez én Mats Hummels. Het bleek tevergeefs. Van Dijk torende na de hoekschop van James Milner boven zijn directe tegenstanders uit en kopte de bal snoeihard tegen de touwen: 1-2. Het was de kroon op een fenomenale wedstrijd van Van Dijk, die ook verdedigend niet te kloppen was.

Bayern probeerde het met Renato Sanches voor James Rodríguez nog wel in het laatste kwartier, maar kreeg nauwelijks druk op Liverpool. De Engelsen bleven bovendien levensgevaarlijk uit de tegenstoot. Mané en Salah waren met hun snelheid regelmaat ongrijpbaar. Dat was in de 84ste minuut ook weer het geval. Een geweldige voorzet met buitenkant links van Salah werd bij de tweede paal binnengekopt door Mané: 1-3.

Met die goal was het verzet van Bayern definitief gebroken. De Duitsers kunnen zich volledig richten op de titelstrijd met Borussia Dortmund. Liverpool, vorig seizoen al Champions League-finalist, meldt zich bij de laatste acht in het miljardenbal en krijgt vrijdag te horen wie de tegenstander is in de kwartfinale.