Weergaloze Saúl ramt Spanje Onder-21 met hattrick naar EK-finale

Spanje heeft zich als tweede land geplaatst voor de finale van het EK Onder-21. De Zuid-Europeanen voegden zich dinsdagavond bij Duitsland, door in een meeslepende tweede helft met 3-1 te winnen van Italië. De absolute uitblinker was Atlético Madrid-middenvelder Saúl Níguez.

Waar Spanje aan de aftrap verscheen met imponerende en gearriveerde namen - naast Saúl speelden ook Héctor Bellerín, Marco Asensio en Gerard Deulofeu - was het het minder vedettes tellende Italië dat dapper begon aan de kraker. Het zette de Spanjaarden vast, zodat zij niet hun geliefde opbouw van achteruit konden spelen. De eerste écht grote kans was echter toch voor Spanje. Aanvoerder Deulofeu kreeg de bal fraai mee van Dani Ceballos, maar raakte hem vervolgens verkeerd en schoot naast.

Vuurwerk
Desondanks hield Italië uitstekend stand en kreeg het via Federico Chiesa, Federico Bernardeschi, Andrea Petagna en Lorenzo Pellegrini ook wat mogelijkheden. Zo dominant als Spanje dit toernooi bij vlagen opereerde, kwam het in de eerste helft niet voor de dag. Het vuurwerk werd door beide ploegen - maar Saúl in het bijzonder - bewaard voor de tweede helft, waarin Italië alsnog op de knieën moest.

De Azzurrini begonnen nog vol goede moed, maar kregen vervolgens twee ferme tikken op de kaak te verwerken. Dat begon met de 1-0 voor Spanje. Weer was Ceballos op fraaie wijze de aangever, dit keer was Saúl het eindstation. De man van de wedstrijd nam met rechts aan, waarna hij met links direct raakschoot. Toen Roberto Gagliardini vijf minuten later zijn tweede geel kreeg voor een overtreding op Saúls mede-uitblinker Ceballos, leek het duel wel gespeeld.

Roberto Gagliardini (nummer 18) krijgt rood.

Maar na iets meer dan een uur spelen stond het alweer gelijk. Bernadeschi kreeg de bal uit een snel genomen vrije trap mee, waarna zijn van richting veranderde schot doelman Kepa Arrizabalaga te machtig was. Met tien man kon Italië echter geen stand houden, de gelijkmaker bleek een laatste stuiptrekking. Met een ziedend afstandschot tekende Saúl kort na de gelijkmaker alweer voor zijn tweede van de avond, op aangeven van Asensio completeerde hij een kwartier voor tijd met links zijn hattrick en de eindstand.

Vrijdagavond om 20.45 is de finale in Krakau, daarin neemt Spanje het dus op tegen Duitsland. Onze oosterburen wonnen eerder op de dinsdagavond in een heerlijk duel na strafschoppen (na 120 minuten stond het 2-2) van Engeland.