Jong Italië verrast Jong Duitsland en bereikt halve finale EK

Jong Italië en Jong Duitsland hebben zich geplaatst voor de halve finale van het EK Onder-21. De Italianen waren Duitsland met 1-0 de baas, maar onze oosterburen gaan als beste runner-up alsnog door naar de laatste vier. Jong Denemarken won met dank aan Lucas Andersen van het tegenvallende Jong Tsjechië (4-2).

Jong Italië - Jong Duitsland 1-0
Voorafgaand aan het duel was Duitsland met zes punten uit twee duels en een goed doelsaldo al zeker van een plek in de knock-outfase. Italië maakte nog kans op de andere plek, maar dan moest er wel worden gewonnen van de Duitsers. Met een gelijkspel zou Italië tweede eindigen en Slowakije naar de volgende ronde gaan, want alleen de beste nummer twee plaatst zich voor de volgende ronde.

Het doel was duidelijk voor de Italianen, die op voorsprong kwamen dankzij een cadeautje van de Duitsers. Fiorentina-aanvaller Federico Chiesa pikte de bal op na een mislukte pass vanuit de Duitse defensie. Hij legde af op ploeggenoot Federico Bernardeschi en binnen enkele seconden lag de bal in het doel: 1-0.

Jong Italië kwam al vroeg op voorsprong tegen Duitsland.

Om als groepswinnaar af te sluiten moest Duitsland minimaal gelijkspelen, maar de beloften vielen vooral in aanvallend opzicht tegen. De Italianen schoten vaker tussen de palen, maar kwamen in de tweede helft niet meer tot scoren.

Jong Tsjechië – Jong Denemarken 2-4
Tsjechië had nog een kleine kans op het bereiken van de halve finale. Als het met drie doelpunten verschil zou winnen van het al uitgeschakelde Denemarken, zou het nog als beste nummer twee door kunnen gaan.

De Tsjechen begonnen dan ook voortvarend. Het was Ajacied Václav Cerny die al na twee minuten het eerste schot van de wedstrijd loste. Toch waren het de Denen die na goed twintig minuten de score openden. Het was Andersen, tegenwoordig op de loonlijst bij het Zwitserse Grasshoppers, die knap wegdraaide en goed binnenschoot. Lang mochten konden Denen niet genieten van de voorsprong: vier minuten later liet Patrik Schick zien waarom Juventus hem overneemt van Sampdoria. De 21-jarige spits schoot de bal in het dak van het doel.

Lucas Andersen opent de score namens Denemarken.

De Tsjechische beloften hadden een wonder nodig. De bondscoach bracht zijn geheime wapen, de bijna twee meter lange Tomás Chory, binnen de lijnen. Het leek te werken, want uitgerekend Chory kon na 54 minuten de gelijkmaker binnenkoppen. In het laatste kwartier speelden de Tsjechen alles of niets, waardoor Zohore vrij eenvoudig zijn tweede van de avond kon aantekenen. In de slotminuten maakte invaller Marcus Ingvartsen op aangeven van Zohore ook nog de 4-2.

De beloften van Italië en Duitsland gaan door naar de halve finale. De Duitsers nemen het dinsdag (18.00 uur) als beste nummer twee op tegen Engeland. Drie uur later treffen Italië en Spanje elkaar.