Engeland met Baker naar halve finale EK Onder-21

Engeland heeft zich geplaatst voor de halve finale van het EK Onder-21. De Britten, met Vitesse-huurling Lewis Baker in de basis, wonnen met 3-0 van Polen. Slowakije, dat met dezelfde cijfers won van titelverdediger Zweden, moet hopen dat het als beste nummer twee alsnog de halve eindstrijd bereikt.

De Engelsen begonnen als koploper aan het laatste pouleduel en wisten dat een overwinning voldoende zou zijn voor de halve finale. Met een sterk spelende Baker in de basis, was het na zes minuten al raak. Demarai Gray opende op prachtige wijze de score. De aanvaller van Leicester City speelde zichzelf knap vrij aan de linkerzijde van het zestienmetergebied en plaatste het leder in de verre hoek.

In het tweede bedrijf was het Polen dat het initiatief nam. De Engelsen kwamen enkele keren goed weg, maar wisten de nul te houden. Na één van die Poolse aanvallen counterden de Engelsen naar de 2-0. Het was Baker die op het middenveld Gray wegstuurde. Hij vond op zijn beurt invaller Jacob Murphy, al dan niet in buitenspelpositie. De middenvelder van Norwich City kon eenvoudig binnentikken. Tien minuten voor tijd mocht Baker van elf meter aanleggen. De Vitesse-huurling faalde niet, waardoor Engeland met 3-0 won. Jan Bednarek was toen al met zijn tweede gele kaart van het veld gestuurd.

Hoop voor Slowakije
Ook Slowakije mag nog hopen op de Europese titel. Op het EK Onder-21 plaatsen de drie groepswinnaars en de beste nummer twee zich voor de halve finale. Met dank aan een eenvoudige overwinning op titelverdediger Zweden is het nu afwachten of de zes behaalde punten genoeg zijn voor nog minimaal één extra duel dit toernooi.

Het sterke Slowakije kwam al na vijf minuten op voorsprong. Het was Martin Chrien, die eerder ook al scoorde tegen Jong Oranje, die bij de tweede paal binnenkopte. De titelverdediger, die op voorhand nog een kleine kans had de halve finale te bereiken, had weinig in de melk te brokkelen en moest lijdzaam toekijken hoe Jaroslav Mihalik na twintig minuten de 2-0 maakte. Een voorzet van de linkerkant werd niet goed verwerkt door de Zweedse verdediging, waarna Mihalik binnen kon schuiven.

Het was Lubomir Satka die diep in de tweede helft de marge vergrootte naar drie. De verdediger, die de afgelopen jaren onder contract stond bij Newcastle United maar telkens werd verhuurd, mocht van zeventien meter aanleggen en verschalkte de Zweedse doelman.