Lionel Messi heeft Barcelona weer een stap dichter bij de titel geholpen. Er stond in de uitwedstrijd tegen Real Betis weer geen maat op de Argentijnse sterspeler die met drie goals, waarvan de derde wonderschoon was, weer enorm belangrijk was voor zijn ploeg.

Real Betis Sevilla
1 - 4
Barcelona
Barcelona

Barcelona wist wat het te doen stond op bezoek bij Real Betis. Atlético Madrid had zich zaterdag namelijk verslikt in Athletic Bilbao (2-0), waardoor Barça bij winst een voorsprong van liefst tien punten zou nemen op de naaste belager in La Liga.

Dat was niet aan dovemansoren gericht. Hoewel Jesé Rodríguez namens de thuisploeg uit Sevilla binnen het kwartier een zeer grote kans kreeg op de openingstreffer was het vervolgens Messi die vanaf randje strafschopgebied mocht aanleggen voor een vrije trap. Het toekennen van de vrije trap leverde enorme protesten op bij Real Betis. Ook voormalig PSV'er Andrés Guardado was woest en kreeg een gele kaart. Alsof zij al wisten wat komen ging: een wonderschone goal van Messi. Want die kwam er. De Argentijn krulde zijn 27ste van het huidige seizoen in La Liga in de kruising.

Nadat zeven minuten later een vrije trap van Messi ternauwernood werd gered door Pau López was het in de dying seconds van de eerste helft alsnog raak voor de Argentijn. Na een fraaie pass van Luis Suárez maakte Messi ook zijn 28ste van het seizoen, minstens elf meer dan elke andere speler in La Liga. Suárez is namelijk de speler met de meeste goals na Messi in La Liga: zeventien.

Driehonderdste goal
Daar kwam er na rust eentje bij voor de Uruguayaan. Na een wonderschone solo dribbelde hij dwars door de verdediging van Real Betis en liet hij ook López kansloos. Het was een treffer met veel waarde voor Suárez. Het was niet alleen zijn driehonderdste als profvoetballer, hij evenaarde ook Diego Forlán als meest productieve Uruguayaan in La Liga met 128 goals.

Hoewel Loren namens de thuisploeg nog wel iets terugdeed met de 1-3 was het slotakkoord voor Messi. Hij kreeg de bal van Ivan Rakitic op randje strafschopgebied en twijfelde geen moment: met een weergaloze stift verschalkte hij doelman López. De Argentijn zag hoe de bal via de onderkant van de lat in het doel belandde: 1-4. Het kunststukje van Messi leverde hem zelfs een staande ovatie op van het thuispubliek in Sevilla.

Na de 1-4 schoot Messi in de 93ste minuut ook nog tegen de paal waardoor een vierde treffer van de Argentijn uitbleef. Barcelona mocht uiteraard wel drie punten bijschrijven en neemt daarmee een riante voorsprong van tien punten in La Liga. Een kleine smet op de overwinning kwam in de vorm van een enkelblessure bij Suárez, die vlak voor tijd uitgleed en daarbij zijn enkel verzwikte.

Espanyol
Espanyol
0 - 1
Sevilla
Sevilla

Eerder op de zondag noteerde Sevilla een minimale overwinning op bezoek bij Espanyol. Na de uitschakeling tegen Slavia Praag in de achtste finales van de Europa League werd Pablo Machín ontslagen als coach van Sevilla. Tegen Espanyol zat daardoor Joaquin Caparrós op de bank. Hij had een basisplek in petto voor Quincy Promes en zag hoe Wissam Ben Yedder acht minuten na rust een penalty benutte en daarmee de enige goal van de wedstrijd maakte. Na afloop werd het nog even onvriendelijk tussen beide ploegen. Dat leverde Espanyol-middenvelder Sergi Darder en Sevilla-doelman Juan Soriano een tweede gele, en dus rode, kaart op.

Valencia
Valencia
0 - 0
Getafe
Getafe

Valencia en Getafe kwamen niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel in het Estadio Mestalla in Valencia. Beide ploegen zetten daarmee hun reeks van wedstrijden zonder nederlaag voort. Valencia verloor op 22 januari voor het laatst in het bekerduel met Getafe (1-0) terwijl Getafe voor het laatst van Valencia verloor bij de return in de beker op 29 januari (3-1). Het verschil tussen Getafe, de verrassende nummer vier van de ranglijst, en Valencia (zevende) blijft door het gelijkspel zes punten.