Portugal heeft zijn uitzwaaiwedstrijd richting een loodzwaar EK met succes afgerond. Er werd overigens weinig gezwaaid, want het duel met Israël werd in een leeg stadion afgewerkt. In Estádio José Alvalade grepen Cristiano Ronaldo en Bruno Fernandes een hoofdrol.

Portugal
4 - 0
Israël
Israël

Zij waren kort voor rust vlak na elkaar betrokken bij de twee doelpunten van Portugal in de eerste helft. Bruno Fernandes vond drie minuten voor de pauze de verre hoek en twee minuten later schoot Ronaldo hard raak op aangeven van Fernandes. Het duo kan dit seizoen geweldige cijfers overleggen, beiden gaan richting een betrokkenheid bij vijftig doelpunten. Fernandes kwam tot 28 doelpunten en 18 assists voor Manchester United en Portugal, Ronaldo staat voorlopig op 40 goals en 5 assists.

Voor de superster van Juventus was de 2-0 tegen Israël zijn 104de doelpunt in dienst van Portugal. Hij heeft nog vijf treffers te gaan om het record van Ali Daei te evenaren. Dat Ronaldo woensdagavond niet alles goed deed, bleek wel uit een lachwekkende vrije trap in de eerste helft (zie tweet onderaan).

Israël, dat startte met Eredivisie-spelers Eran Zahavi en Eli Dasa, had tot aan de twee goals toe niets in te brengen. Pas een kwartier in de tweede helft kon het land voor het eerst het Portugese doel onder vuur nemen, maar keeper Rui Silva werd niet op de proef gesteld. Het was tien minuten voor tijd Zahavi die als enige speler van Israël een schot tussen de palen kreeg, maar Rui Silva was niet onder de indruk van het schot van de PSV'er.

In de tweede helft wendde bondscoach Fernando Santos zich tot zijn bank, hij haalde onder anderen Rúben Dias, Bernardo Silva en Ronaldo naar de kant. Het leverde uiteindelijk nog goals van João Cancelo en nogmaals Fernandes (zijn 29ste van dit seizoen) op, waardoor Portugal zich met een ruime overwinning op zak op het EK meldt. Eerder in de voorbereiding was het land nog op 0-0 blijven steken tegen Spanje.

Op het eindtoernooi treft Portugal toplanden Duitsland en Frankrijk. De Portugezen openen het toernooi echter op 15 juni tegen Hongarije.