Wedstrijd Canada op laatste moment afgelast door spelersstaking

Reacties

De spelers van Canada zijn uit onvrede over financiële afspraken met de nationale bond in staking gegaan. De ploeg van bondscoach John Herdman zou zondagnacht om 01.00 uur een oefenwedstrijd tegen Panama spelen, maar die werd op het laatste moment afgeblazen. In de twee dagen daarvoor lieten de spelers ook al verstek gaan bij de trainingen.

Wedstrijd Canada op laatste moment afgelast door spelersstaking
© Pro Shots

In een brief getiteld 'Dear Canada' licht de selectie de staking toe. De spelers spreken van een gebrek aan respect vanuit de nationale voetbalbond Canada Soccer. De onvrede gaat onder meer over een akkoord dat in 2018 door Canada Soccer werd gesloten met Canadian Soccer Business, een organisatie die wordt gerund door de eigenaren van de clubs in de Canadese Premier League.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Door het akkoord wordt de voetbalbond bij contractonderhandelingen over uitzendrechten en sponsorcontracten vertegenwoordigd door Canadian Soccer Business. De selectie kwam pas onlangs achter het bestaan van het akkoord en vermoedt dat de voetbalbond vanwege de overeenkomst niet maximaal profijt kan halen uit de goede prestaties van de nationale ploeg. 'De voorwaarden van het contract moeten openbaar worden gemaakt en worden gecorrigeerd', vinden de spelers.

'We willen weten wie het akkoord heeft ondertekend waardoor onze voetbalbond vastgeketend is. Waarom heeft Canada Soccer de autonomie uit handen gegeven bij de grootste mogelijkheid in jaren om het voetbal te laten groeien?', vragen de spelers zich af, doelend op de eerste WK-deelname sinds 1986 en op de gedeeltelijke organisatie van het toernooi van 2026. De spelers eisen ook een gelijkwaardige verdeling van wedstrijdvergoedingen en WK-prijzengelden voor de mannen- en vrouwenselectie. Bovendien verlangen de spelers veertig procent van het prijzengeld dat Canada later dit jaar in Qatar verdient.

Verder zijn de spelers niet te spreken over de plannen van Canada Soccer om de families van de spelers te ondersteunen tijdens het WK. Iedere speler krijgt twee gratis tickets voor de WK-wedstrijden van Canada; familieleden en vrienden moeten zelf hun reis naar Qatar en hun overnachting bekostigen. Tijdens vorige WK's boden sommige Europese landen hun spelers tot wel acht gratis wedstrijdtickets, plus een vergoeding voor de accommodatiekosten en een betaalde chartervlucht.

Reactie Canada Soccer
Bij monde van bondsvoorzitter Nick Bontis zegt Canada Soccer teleurgesteld te zijn over de situatie. De voetbalbond heeft de selectie vorige week een nieuw voorstel gedaan, maar dat werd verworpen. Daarna sloegen de spelers de trainingen van vrijdag en zaterdag over. Volgens Bontis was het voorstel van de bond 'redelijk' en maakte gelijke beloning voor mannen en vrouwen er deel van uit.

De volgende geplande wedstrijd van Canada vindt donderdagnacht plaats tegen Curaçao. Het belang daarvan is groter, want het gaat om een wedstrijd in de Nations League. In de komende dagen moet duidelijk worden of die wedstrijd wel doorgaat. De selectie van Canada bestaat onder meer uit Charles-Andreas Brym van Sparta Rotterdam. Andere bekende namen zijn die van Cyle Larin, Alphonso Davies, Jonathan David en voormalig PSV'er Atiba Hutchinson. 

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.