Wat staat er voor Feyenoord en Nederland op het spel in de finale?

Reacties

De dag is eindelijk aangebroken: Feyenoord neemt het woensdagavond op tegen AS Roma in de finale van de Conference League. VI zet op een rijtje wat er naast de prestige nog meer op het spel staat in Tirana.

Wat staat er voor Feyenoord en Nederland op het spel in de finale?
© Pro Shots
AS Roma
AS Roma
1 - 0
Feyenoord
Feyenoord

Het uiterst succesvolle seizoen leverde Feyenoord al ruim dertien miljoen euro op, exclusief recette. De groepsfase, waarin niet verloren werd, liet al bijna acht miljoen euro de kant van de club opstromen. De finale kan Feyenoord nog eens een slordige vijf miljoen euro opleveren. Dat zou ervoor zorgen dat de Rotterdammers in de Europese campagne zo'n twintig miljoen euro mag bijschrijven, winst uit de kaartverkoop meegerekend.

Voor de coëfficiëntenstrijd is het simpel: Feyenoord heeft als finalist het maximale aantal aan bonuspunten in de Conference League gepakt. Voor winst van het toernooi staat geen extra bonuspunt. Natuurlijk levert een overwinning op AS Roma naast de trofee ook 0,4 punt op voor op de coëfficiëntenlijst. Feyenoord is al de coëfficiëntenkoning van het seizoen, ongeacht het resultaat in Albanië.

Meer over het Conference League-avontuur van Feyenoord lezen? Bestel hier onze luxe Feyenoord-special. Als abonnee krijg je twintig procent korting en hoef je geen verzendkosten te betalen.

Nog geen PRO-abonnee? Word hier lid en krijg de special erbij!

Voor Europese tickets hoeft deze finale eigenlijk niet gespeeld te worden. Toen Feyenoord ten koste van Olympique Marseille de eindstrijd bereikte, kon de finale Feyenoord op dat gebied nog een voordeel opleveren. In de Eredivisie pakten de Rotterdammers een ticket voor de voorronde van de Europa League, in de finale is een ticket voor de groepsfase van dat toernooi te verdienen. Omdat AS Roma echter in de Serie A Europa League-voetbal veiligstelde, is Feyenoord als mede-finalist al verzekerd van Europees voetbal tot aan de winterstop.

Zo staat er dus weer ouderwets poen en prestige op het spel in een finale.

Bedrag
Startpremie €2,9 miljoen
Prestaties €9,7 miljoen
Coëfficiënten €1,0 miljoen
Market pool €0,2 miljoen*
Af: inhouding 3,1% -€0,2 miljoen**
Totaal €13,6 miljoen
Nog te verdienen
Resultaat Premie Conference League (inclusief inhouding 3,1%)**
Eindzege €4,9 miljoen

* Schatting
** De zogenoemde inhouding van de UEFA heeft alles te maken met te hoge bedragen die zijn betaald in het seizoen 2019/20. Door de coronacrisis werden de competities stilgelegd, de UEFA besloot toentertijd om de volledige premies door te betalen. Het te veel betaalde deel werd een lening zonder rente, die de UEFA terugvordert door te korten op de premies. Het gaat om een percentage van ruim drie procent.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.