Wat in anderhalf jaar kan veranderen: verloop in Ajax-selectie bijzonder groot

Reacties

Ook voor de tweede Europese wedstrijd van Ajax werpt VI een blik op de statistieken.

Wat in anderhalf jaar kan veranderen: verloop in Ajax-selectie bijzonder groot
© Pro Shots
Liverpool
Liverpool
2 - 1
Ajax
Ajax

• Ajax en Liverpool speelden vier keer eerder tegen elkaar, de eerste keer was natuurlijk in 1966 tijdens de fameuze mistwedstrijd. Dat duel was ook meteen de enige keer dat Ajax van Liverpool won (5-1). De returnwedstrijd in 1966 ging met 2-2 gelijk op en twee jaar geleden verloor Ajax tweemaal met 0-1 van Liverpool in de groepsfase.

• Ook in het seizoen 2020/21 trof Ajax SC Heerenveen als tegenstander in de Eredivisie voor de eerste Champions League-wedstrijd tegen Liverpool, net als twee jaar geleden maakte Ajax er zaterdag vijf tegen de Friezen. SC Heerenveen deed op 18 oktober 2020 iets terug via Henk Veerman, afgelopen zaterdag kwam SC Heerenveen niet tot scoren in de Johan Cruijff Arena.

De opstellingen van Liverpool - Ajax (0-1), 1 december 2020.
© Voetbal International
De opstellingen van Liverpool - Ajax (0-1), 1 december 2020.

• Op 1 december 2020 stond Ajax voor het laatst tegenover Liverpool, liefst 15 van de 21 selectiespelers die bij de wedstrijd betrokken waren, spelen niet meer bij Ajax. Andre Onana, Perr Schuurs, Noussair Mazraoui, Nicolás Tagliafico, Ryan Gravenberch, David Neres, Antony, Lisandro Martínez, Klaas-Jan Huntelaar, Zakaria Labyad, Lassina Traoré, Kjell Scherpen, Sean Klaiber, Jurgen Ekkelenkamp en Quincy Promes stonden zo'n anderhalf jaar geleden nog met Ajax op Anfield. Voor de volledigheid de spelers die nog wel actief zijn bij Ajax: Daley Blind, Edson Álvarez, Davy Klaassen, Dusan Tadic, Jurriën Timber en Maarten Stekelenburg zijn er dinsdag wel bij.

• Ajax staat in alle competities op vijf achtereenvolgende clean sheets, tussen oktober en november 2018 kwam het voor het laatst voor dat de Amsterdammers in meer dan vijf opeenvolgende duels geen doelpunt incasseerden.

• Tegenstander Liverpool staat zevende in de Premier League na zeven wedstrijden. De laatste keer dat dit gebeurde was in het seizoen 2017/18, toen Liverpool ook op de zevende plek stond na de zevende speelronde.

Calvin Bassey viel geblesseerd uit tegen SC Heerenveen, maar is wel opgenomen in de Europese wedstrijdselectie van Ajax.
© Pro Shots
Calvin Bassey viel geblesseerd uit tegen SC Heerenveen, maar is wel opgenomen in de Europese wedstrijdselectie van Ajax.

• Ajax-trainer Alfred Schreuder liet met Calvin Bassey, Youri Baas, Lucas Ocampos en Jorge Sánchez al vier spelers hun Europese Ajax-debuut maken, dat is nu al meer dan Erik ten Hag vorig seizoen deed. Onder leiding van de huidige manager van Manchester United debuteerden vorig seizoen Sébastien Haller, Kenneth Taylor en Mohamed Daramy op het hoogste Europese niveau. Voor een record moet Schreuder flink wat nieuwe spelers inzetten: in het seizoen 1999/2000 maakten liefst dertien spelers hun eerste Europese Ajax-minuten onder trainer Jan Wouters.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.